Namnlagen är numer könsneutral

För någon dag sedan meddelade Regeringsrätten att Jan-Olov Madeleine Ågren har rätt att även heta Madeleine (här är domen). I ett pressmeddelande, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL:
-
Grattis Madeleine! Domen innebär att statens förmynderi över enskilda personers är bruten på det här området. Varje vuxen kan nu själv avgöra vad de ska heta.
-
Med jämna mellanrum dimper Bengt Held nyhetsbrev ner i min inkorg. Rubriken på månadens nyhetsbrev är S nära "perfect record" inom HBT-politiken. På sin blogg skriver också Held att Socialdemokraterna accepterar könsneutral namnlag. Held skriver i sitt nyhetsbrev:
-
Att Socialdemokraterna ännu inte får maxpoäng är därför att partiet säger "möjligen" till att i regeringsformen förbjuda diskriminering p.g.a. könsidentitet (alltså skydd för transpersoner). Idag har regeringsformen ett sådant diskrimineringsförbud för många andra grupper i kapitel 1 och för några grupper i kapitel 2 men inget om könsidentitet.
-
Om Helds uppgift stämmer, att S endast säger "möjligen" till att förbjuda diskriminering på grund av könsidentitet, kommer jag att driva denna fråga stenhårt. Tillsammans med HBT-socialdemokrater kommer jag att göra allt för att Socialdemokraternas "möjligen" omvandlas till ett "JA".
-
Alla människors lika rätt och lika värde.
-
SvD, Metro, Newsmill

Inga kommentarer: