Vart vi Socialdemokrater vill nå, vilka våra drömmar är, vilket Sverige vi vill bygga

Ordmoln som visar de ord som återkommer oftast i Mona Sahlins tal på Jobbkongressen. Klicka på bilden, så blir den större.
-
Mona talar bäst till sina egna, säger retorikern Elaine Bergqvist till Aftonbladet. Hon fortsätter: Idag omnämnde Sahlin sina åhörare som ”partivänner”, med samma framtoning för ickefrälsta socialdemokrater kommer Sahlin vinna valet med opinionssiffror på topp. För att vinna valet ska hon inte sänka motståndarna utan deras argument, på så sätt vinner hon deras anhängare. Jag håller med Bergqvist - om Sahlin höll dylika tal för ickefrälsta, då jävlar anamma!
-
Jobben var i fokus i Sahlins tal, men återigen vill jag lyfta upp något som jag brinner för - feminism och hbt-frågor. Mona Sahlins sommartal i Nacka i år var fantastiskt vad beträffar ett brandtal för jämställdhet, men när jag hörde Sahlin tala igår, gick mina tankar faktiskt till Fredrik Reinfeldt.
-
Reinfeldt kommer aldrig, aldrig, aldrig att lyfta kvinnor och hbt-personer i ett sådant tal av dignitet, som Sahlin gör. Reinfeldts partikamrat Carl Bildt har ju skrivit 500 blogginlägg och nämner ordet jämställdhet endast en gång. Då förstår vi att jämställdhet är inget som Moderaterna prioriterar, snarare tvärtom. Jag väljer att avsluta detta inlägg med ett citat ur Sahlins tal som rör hbt-personers fri- och rättigheter och Sverigedemokraterna:
-
Partivänner,
Vi har ett citat med i våra riktlinjer som jag vill nämna. Det är Facundo Unia som berättar såhär: ”Många som jag träffar skuldbelägger sig själva och drar sig för att anmäla. ’Om jag inte varit gay, om jag inte hållit min partner i handen, om jag inte haft de här kläderna eller de här kläderna så skulle det aldrig har hänt’ … Tänk dig ett heteropar som blivit misshandlat och tänker: ’Om jag bara inte hållit min tjej i handen’. Det händer inte.” Nej, och det ska förstås aldrig heller behöva hända homosexuella.
All kärlek är lika mycket värd – och nu har vi tagit ett steg till med rätten att få gifta sig. Det finns fler steg vi måste vi ta. Jag vill tacka åt våra kyrkopolitiker och deras kamp för giftermål i kyrkan för alla par som så vill!
Men, partivänner,
I dag nämner jag Facundo Unia av ett annat skäl. Facundo blev angripen och sönderslagen av nationalsocialistiska ungdomar när han gick i Prideparaden 2003. Angriparna var alltså medlemmar i ett ungdomsförbund vars moderparti är och har varit representerat i flera kommunfullmäktige i vårt land – bland annat Södertälje och Haninge.
Deras bröder och kusiner försöker idag komma in i riksdagen. I slips och kavaj och med gott självförtroende. Och en politik byggd på fördomar, på öppen främlingsfientlighet. På allt annat än den demokratiska principen om alla människors lika värde.
Stieg Larsson (efter sin död mer känd och respekterad än någonsin) har skrivit mycket om Sverigedemokraterna. Det var så vi träffades första gången. Hans råd var alltid: bemöt Sverigedemokraterna som den politiska rörelse de är. De kan inte bekämpas med förbud, våld eller socialvård. Bemöt dem med en politisk motrörelse som värnar demokrati och yttrandefrihet!
En sådan motståndsrörelse måste vi vara – och är vi i vårt socialdemokratiska parti! Därför har vi tagit debatten. Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande.
Om ni visste vad det värmer mig att det alltid är när jag talar om detta som applåderna blir som starkast!

-

-
Mona Sahlins tal i skrift
Andra som bloggat om Sahlins tal och Jobbkongressen: ArvidFalk, Viktor Tullgren, Thomas Hartman, Fredrik Pettersson, Ulf Bjered, Åsa Eriksson, Björn Andersson, Peter Andersson, Johan Westerholm, DN, SVD, Aftonbladet, Expressen, DN2

Inga kommentarer: