Är det någon som har hört något av Carl Bildt ännu?

Ständigt omgiven av män reser Carl Bildt runt i världen. In i helikoptrar, ur flygplan, på tre månader klarar han av 50 ­resor och 20 länder. Peace is my profession, har han sagt. Man kan nästan höra filmmusiken tona upp. Han lever den manliga drömmen och i den finns ingen plats för kvinnor. Carl Bildt pratar inte om kvinnor, han skriver inte om dem och han träffar dem nästan aldrig.
-
Rubriken till detta inlägg är den status som organisationen Kvinna till kvinna har på Twitter. På Kvinna till kvinnas blogg lyder rubriken på ett av inläggen Vi väntar på ditt svar Carl Bildt.
-
Organisationen Kvinna till kvinna har nämligen (för andra gången) granskat utrikesminister Carl Bildts tal, artiklar, pressmeddelanden och Bildts blogg Alla dessa dagar och funnit att utrikesministern konsekvent underlåter att lyfta fram frågor om kvinnors rättigheter och inflytande i freds- och säkerhetssammanhang i sitt arbete. Granskningen gäller perioden 21 april 2008 – 10 september 2009. Resultatet visar följande:
-
Artiklar: I de sju artiklar som publicerats nämns ordet kvinna en gång liksom ordet jämställdhet.
Blogg: I de uppskattningsvis 508 blogginläggen förekommer ordet kvinna vid sju tillfällen och ordet jämställdhet vid ett.
Pressmeddelanden: I de 240 pressmeddelanden som publicerats under perioden nämns ordet kvinna liksom ordet jämställdhet i två gånger.
Tal: I tre av de 22 tal som återfinns på hemsidan förekommer ordet kvinna.

-
508 blogginlägg och ordet jämställdhet nämns blott och bart en gång?!
-
Carl Bildt pratar nästan aldrig om kvinnors rättigheter, om den diskriminering som kvinnor utsätts för eller det våld som nästan har nått pandemiska proportioner nu när det gäller massvåldtäkter och könsstympning och så vidare av kvinnor. Vi kan bara konstatera att han verkar ha en blind fläck för de här frågorna, säger Lena Ag till Ekot.
-
Inte en enda gång har Bildt träffat representanter från kvinnoorganisationer. Bildt vill heller inte träffa någon representant från organisationen Kvinna till kvinna, en svensk organisation som fick det alternativa nobelpriset 2002 för sitt arbete för kvinnor i konfliktområden.
-
Granskningen av Carl Bildts blogg, tal, artiklar och pressmeddelanden visar på en mycket nonchalant utrikesminister. En utrikesminister som missköter sitt arbete å det grövsta genom att utelämna kvinnorna i sitt arbete. Carl Bildt vill inte ens kommentera denna granskning. Återigen visar han prov på nonchalans, när han låter meddela, via sin pressekreterare, att han inte kommenterar den här typen av frågor.
-
Dock är jag inte förvånad över vad granskningen visar. Samma nonchalans visar han för hbt-personers fri- och rättigheter. Läs till exempel mitt inlägg Till utrikesminister Carl Bildt! som är mitt andra öppna brev till Bildt (men som denna gång inte ens blivit besvarat av någon av hans många tjänstemän). Att SvD och DN inte har någon artikel om Kvinna till kvinnas granskning, förvånar mig inte heller.
-
Tidigare inlägg:
Insiste, Persiste, Resiste, Existe
Fortfarande mycket kvar att göra (även inom det egna partiet)
Borgarna står inte för sin egen regeringsförklaring
Carl Bildt, vill du följa med till Riga Pride?
Svar från Carl Bildt
-
DN - "Du ignorerar kvinnorna i allt du gör, Carl Bildt"

Inga kommentarer: