Nyckeln till "Verklighetens folk"

(Klicka på bilden så blir den större)
-
Helle Klein skriver idag en ledarkrönika i Aftonbladet med titeln Nykonservativa på intåg i politiken. I ledaren nämner hon Fredrik Haage. Ledarkönikan gör mig nyfiken på just Fredrik Haage.
-
Haage har en bakgrund i det Konservativa sällskapet som bildades 1992, där intitiativtagarna till sällskapet kom från den borgerliga studentföreningen Heimdal men också från kretsarna kring det Timbro närstående City Universitetet (nu nedlagt?). Konservativa sällskapet gav även ut tidskriften Contextus, vars artiklar jag hittar i digitaliserad form på nätet. Timbro har även gett ut Fredrik Haages bok Nycklar till modern konservatism (som även går att läsa online). Haage har varit chefredaktör på Svenska Nyhetsbyrån och ledarskribent på Östgöta Correspondenten och Svenska Dagbladet. Haage är nu talskrivare åt Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.
-
Sedan Fredrik Haage började som talskrivare åt Hägglund, har vi sett det Konservativa sällskapets idéer bli politik hos Kristdemokraterna och Makthavare.se ser Haage som hjärnan bakom de "nya" Kristdemokraterna.
-
Det var Haage som skrev Göran Hägglunds Almedalstal (som jag har skrivit om i inlägget Halva himlen är vår (om vi, mot all förmodan, vill komma dit). Det var Haage som dammade av Ny Demokratis begrepp "Verklighetens folk" och skrev Hägglunds artikel i DN. Jag undrar vad Haages penna ska producera härnäst?
-
Helle Klein skriver avslutningsvis:
-
Några år senare startades tidskriften Salt, där Fredrik Haage också medverkade. Den drog iväg ut i de radikalkonservativa träskmarkerna och inhyste alltmer obskyra åsikter med främlingsfientliga vibbar. De mer anständiga skribenterna lämnade tidningen och efter några år lades den ner. [...] Nu är visst tiden inne då Konservativa sällskapets idéer ska få en politisk praktik genom Hägglunds kristdemokrater.
Bevare oss väl.
-
Ja, bevare oss väl!
-
Helle Klein - KD och konservatismen

Tidigare inlägg: Verklighetens folk Verklighetens folk (del II) Verklighetens folk (del III)

Seriestrip: Berglins i SvD

[UPPDATERING]
För några minuter sedan undrade jag vad Haages penna skulle producera härnäst. Jag läser på Johan Westerholms blogg bland annat följande:

Kristdemokraterna ska freda människor från politiska dumheter. Så kommer partiets budskap att låta inför valet 2010. Det framgick när partiledaren Göran Hägglund höll tal inför kristdemokratiska partiarbetare på måndagen rapporterar DI. [...] jag visste väl att jag kunde lita på Göran Hägglund, regeringens egen spelevink och lustigkurre. För maken till parti att lägga förslag som petar i folks vardagsliv genom att pådyvla moralkonservativa bannor är svårt att hitta någon annanstans.

Johan Ulvenlöv - Verklighetens folk: Möt Sven-Erik och Sven-Lennart Olsson

Alliansfritt Sverige - Verklighetens folk - nu med exakt definition (som hänvisar till Kristdemokraternas hemsida för den exakta definitionen).

På Facebook finns två grupper som heter Verklighetens folk. Den här gruppen vill att du tar en bild av ditt köksbord och skriv några ord om vad du brukar prata om där. (Göran Hägglund gillar att sätta likhetstecken mellan köksbordet och vanlig.) Lägg sen upp den i gruppens fotoalbum. Vi lovar att skriva ut bilderna och göra en bilderbok om verklighetens folk, som vi ger till Göran Hägglund.

4 kommentarer:

Erik sa...

Jag hade tyckt det varit smakfullt av Helle Klein att berätta att Fredrik Haage tillhörde de "anständiga skribenterna" som lämnade tidskriften när de såg åt vilket håll det gick.

Haage skrev en artikel till SALT som de köpte av honom innan första numret kom ut. När han väl såg hur tidskriften i tryck vägrade han befatta sig mer med den för den var så extrem.

Artikel handlade för övrigt om arkitekturen vid Sergels Torg i Stockholm.

Debattera gärna nykonservatismen och kristdemokraterna. Men gör det då på ett schysst sätt utan dessa guilty by association-tekniker.

Alexandra Einerstam sa...

Hej Erik! Du anser att jag använder mig utav "guilty by association-tekniker". Jag anser att det är viktigt att veta Haages bakgrund. Jag citerade Klein vad beträffar SALT. Jag vet inte om Klein medvetet utelämnade den information du ger i din kommentar.

Haages artiklar i Contextus och hans bok Nycklar till nykonservatism existerar i hög grad. Att jag anger dessa i inlägget är inte "guilt by association-teknik" utan ett faktum. Ett faktum, som i mångt och mycket förklarar de utspel vi ser Hägglund göra.

Nicklas Eriksson sa...

Det var allt snällt av dig att benämna Heimdall som enbart "borgerliga". Nuförtiden stämmer det, men för bara 20 - 30 år sedan hade de inte gjort upp med sin nazism ännu.

Markus sa...

Niklas: Ta dig samman. Heimdal för 20 år sedan? Då var Anders Borg ordförande. Anser du att han var nazist?

Heimdal hade några extremnationalistiska medlemmar (de var dock intenazister eftersom de inte tyckte om Hitlers expansionspolitik som hotade Sveriges självständighet) på 30-talet. Men det har alltid varit en allmänborgerlig förening som stått moderaterna nära.