Curlingföräldrar, ungdomsarbetslöshet och rödgrön satsning

I ett tidigare inlägg skrev jag: I helgen har jag fått se Curlingföräldrar in action. Inser de inte att de gör sina barn en björntjänst!? Om de finge, hade de säkert skrivit teoriprovet åt barnen också. Igår läste jag Hillevi Wahls krönika Vet unga vad det är att jobba? I krönikan skriver hon bland annat om curlingföräldrar:
-
Det talas mycket om den stora ungdomsarbetslösheten just nu. "Det finns inga jobb att få", säger alla. Som om jobb var något som en handläggare bara stod och delade ut på arbetsförmedlingen. Det funkar inte så. Det räcker inte med att skicka in en ansökan. Man måste ligga på och vara lite driftig. Det tycks inte många begripa. Ofta är det mamma som skickar in ansökan – och det är mamma som löneförhandlar. Det är ju helt sjukt. Snacka om att sätta krokben för sina egna barn. Och sedan inställer sig nästa fråga: Vet curlingbarnen i dag ens vad det innebär att jobba?
-
Jag kan hålla med Wahl om att det är sjukt när curlingföräldrar löneförhandlar åt sina barn. Jag kan även hålla med henne om att det finns en och annan ung vuxen som inte vet vad det innebär att arbeta ( i krönikan ger hon nämligen några skräckexempel på detta). Ojojoj vilket pådrag det blev efter krönikan, skriver Hillevi Wahl på sin blogg. Kan det vara för att hon, i krönikan, drog alla unga över en kam? För de unga, hon beskriver i sin krönika, är i minoritet (och det är i mångt och mycket curlingföräldrarnas fel att dessa inte vet vad det innebär att jobba). De flesta unga vill ha ett jobb. De vill arbeta (i ordets "rätta" betydelse). Därför krävs det krafttag mot den skenande ungdomsarbetslösheten.
-
I krönikan skriver Wahl "det talas mycket om den stora ungdomsarbetslösheten just nu". Det är en sanning med modifikation. Den Moderatstyrda regeringen talar inte alls om ungdomsarbetslösheten. Högern är tämligen tyst. Det är de rödgröna som talar om ungdomsarbetslösheten. De är de rödgröna som vill göra satsningar. Samma dag, som jag läste Wahls krönika, släppte till exempel de rödgröna ett ungdomspaket. En mycket progressiv satsning som bland annat SVT rapporterade om.
-
Det är de rödgröna som är i opposition och inte kan göra något för att förhindra ungdomsarbetslösheten, mer än komma med förslag på satsningsar som den Moderatstyrda regeringen förkastar. Det är de rödgröna som vill göra något åt arbetslösheten.

Inga kommentarer: