Högerns ekokammare

Efter att Johan Ulvenlöv bevistat Netroots nation var han lyrisk. Dels över boken Far beyond the echo chamber och dels över begreppet nätverksbaserad media. Ulvenlös inlägg Vilket tomrum fyller Sveriges regeringsbloggare? upprörde känslor bland högerbloggare, men de siffror han presenterade i sitt inlägg, talar sitt tydliga språk:

Tillgångar hos tanksmedjor med koppling till högern 350 miljoner
Tillgångar hos tankesmedjor med koppling till arbetarrörelsen 1 miljon
- - -
Omsättning hos tankesmedjor med koppling till högern
70 miljoner
Omsättning hos tankesmedjor med koppling till arbetarrörelsen
5 miljoner
- - -
Antalet anställda på tankesmedjor med koppling till höger
50
Antalet anställda på tankesmedjor med koppling till arbetarrörelsen 1
- - -
Antal borgerliga ledarsidor i Sverige
59
Antal socialdemokratiska ledarsidor i Sverige
13
- - -
Monetära resurser hos partierna enligt SVTs granskning

Regeringspartierna 167 miljoner

Rödgröna 89,1 miljoner


I boken Netroots - En progressiv bloggrörelse som sätter agendan, skriver John Aravosis om den amerikanska politiska bloggosfären. Aravosis skriver (s. 104):

[...] den amerikanska vänstern under större delen av 1990-talet var tvungna att bemöta det som president Bill Clinton gjorde känt som "en omfattande högerkonspiration". Clinton syftade på högerns budskapsmaskin, en "ekokammare" bestående av högervänliga "medier" som genom oändligt repeterande kunde göra vilken lögn som helst till sanning.
Något som vi, inom den politiska oppositionen, känner igen även i Sverige. Borgerlig medias näst intill totala dominans, var det som fick mig att börja blogga. Jag håller det för troligt, att efter valförlusten 2006, var det många som började blogga av just den anledningen. Frustration över att borgerlig media agerar anslagstavla åt regeringen Reinfeldt är en stark drivkraft och som fått nätverket NetRoots att växa explosionsartat under denna mandatperiod.

Nu har Johan Ulvenlöv och Marika Lindgren Åsbrink kartlagt högerns ekokammare i Sverige. Ulvenlöv skriver på sin blogg:

Idag skriver jag och Marika Lindgren Åsbrink en debattartikel i tidningen ETC (i pappersupplagan s.28-29, och på nätet här). I den skissar vi tillsammans en tydligare bild av högerns ekokammare som jag tidigare nämnt i andra postningar.

Analyser av "sociala media" i tidningar, som SvD nyligen, utelämnar helt den övriga politiska media som skapas i samhället och vilka intressen som finns med. Och framförallt förbises resursperspektivet. Vi anser i vår artikel att dessa analyser är bristfälliga och visar inte den verklighet som vi verkar i.

Högerns ekokammare består av tre block, pengaflödet från de hemliga donatorerna, budskapsmaskinen och megafonsegmentet- de 59 borgerliga ledarsidorna, varav 5 rikstäckande. Tillsammans arbetar de effektivt med att vrida debatt, språkbruk, vinklar och nyheter åt höger.

Vi i arbetarrörelsen har ingen ekokammare. Däremot växer det nu fram något nytt, och något annorlunda. I artikeln resonerar vi kring framväxten av Netroots, nätverksbaserad media, som på frivillig basis plockar fram uppgifter, faktagranskar, ifrågasätter opinionsbildar, beskriver livstilsfrågor, kultur och idédebatt.
Fler som skriver om högerns ekokammare och nätverksbaserad media: Peo Wagström, Johan Ulvenlöv, Röda berget , Peter Andersson, Johan Westerholm, Marika Lindgren Åsbrink, Kulturbloggen, Martin Moberg.

Inga kommentarer: