Vallöfte från Socialdemokraterna i Stockholm: 50 000 nya bostäder

Bostadsbristen måste bort. Den kan bara försvinna genom att vi bygger fler bostäder. Byggnadstakten behöver höjas rejält. Uppemot en miljon nya bostäder kan komma att behövas fram till år 2020. Jag hoppas att vallöftet från Socialdemokraterna i Stockholm om 50 000 bostäder under nästa mandatperiod bara är början (och att det infrias).

Gammelmedia: DN

Foto: Tensta. Ett exempel på miljonprogrammet. Wikipedia

1 kommentar:

Niklas sa...

Det är nödvändigt att bygga 50.000 bostäder per mandatperiod. Egentligen behövs det runt 60.000-70.000 för att hålla jämna steg med folkökningen. Om vi dessutom ska få bukt med bostadsbriten inom en 10-20 årsperiod behövs det bygga ytterligare 30.000-40.000 bostäder per mandatperiod. Så totalt skulle man behöva fördubbla det som sossarna föreslår.

Det som gör mig en smula oroad är den bild som visas på denna blogg. Om hundratusen bostäder ska byggas får vi absolut inte göra om 60-70-talets misstag att bygga en massa isolerade modernsitiska förorter. Vad som däremot behövs är att innerstaden berikades med fler nya innerstadsdelar (alltså full jämförbara med nuvarande innerstadsdelar): Ex. -Karolinerstan (mellan Vasastan och Råsunda).
-Huvudstan (mellan Kungsholmen, Karolinerstan och Råsunda)
-Ladugårdsstan (Området som sträcker sig mellan Vallhallavägen/Gärdesgatan och Lilla Värtan)
-Årstan (Söder om söder förbättrad till innerstad)
etc.