En schysst valrörelse (Del VI)

Aftonbladet skriver idag om de fulaste valknepen: skrämselpropaganda, sabotage, smutskastningsmejl, negativa associationer, nätkampanjer, skvaller, offerrollen, plantering, spridning av osanna fakta och fejkade insändarkampanjer. Till Aftonbladet säger statsvetaren Nicklas Håkansson att fult spel ökar genom ny teknik (och han är tyvärr inte ensam om sin åsikt):

Vi har hela bloggosfären och nätanvändandet som gör att det finns fler arenor
för att plantera, läcka och smutskasta. På nätet är det också lättare att vara
anonym.

Jag hävdar motsatsen. Anonyma troll är inte trovärdiga. Internettrollen ägnar sig åt tokerier oavsett om det är valrörelse eller inte. Vi bloggare (oavsett politisk färg) har ögonen på oss. I viss mån bevakar vi varandra. Är det några som kommer att hålla fanan högt genom hela valrörelsen är det just bloggarna (kanske inte Tokmoderaten, men det är ju något av hans signum). Min partikamrat, Peter Andersson, har till och med varudeklarerat sin blogg med knappen Ren bloggning (se bild).

För ett tag sedan startade progressiva bloggare från nätverket NetRoots sajten Tvättstugan. Om denna sajt skriver Johan Ulvenlöv:


Målet är att bemöta faktafel i framförallt traditionell media och eventuell ryktespridning som sker i den politiska debatten. Vi vill tvätta valrörelsen ren
från felaktigheter som upprepats så många gånger att de upplevs som sanna. Däremot delar vi inte den mediala uppfattningen att den här valrörelsen kommer
att bli smutsigare än vanligt. Vi tror på styrkan i en hård och ärlig debatt. Vi
har alla ett ansvar för tonläget. Detta är progressiva bloggares initiativ för
att valrörelsen ska bli schysst.
Jag har skrivit om det tidigare (se nedan). Jag vill inte ha någon smutsig valrörelse, varken på nätet, i gammelmedia eller IRL. Vi vinner valet endast genom att tala om vår socialdemokratiska politik och i förlängningen den gemensamma rödgröna politik.

Tidigare inlägg: NetRoots tvättar valrörelsen ren, Negative campaigning på nätet?, SvD: Valrörelsens övertramp kommer att ske på nätet, Det finns motståndare och det finns motståndare, En schysst valrörelse

1 kommentar:

Niklas Kolhammar sa...

"För ett tag sedan startade progressiva bloggare från nätverket NetRoots sajten Tvättstugan"

Och hur trovärdig är tvättstugan egentligen så länge det inte finns ett enda fall där någon rödgrön politiker/bloggare/utspel granskas?