Blått blir rött (och rött blir mörkrött)

Igår jobbade jag åter i bevakningsbranschen som skyddsvakt. Jag har ingen statistik för mitt påstående, men jag har fått för mig att väktare, ordningsvakter, skyddsvakter, militärer och poliser i större utsträckning röstar på Moderaterna (än vad till exempel undersköterskor, brevbärare och städare gör). Jag vill veta varför.

Hur som haver tänker många av mina kollegor rösta på Moderaterna. Jag bad dem därför göra några av de valtester som finns på SVT/SR, Aftonbladet, Expressen, SvD och DN. Det bidde inte riktigt som de hade tänkt sig.

X gjorde fyra valtester och inte i ett endaste test blev hon moderat. Snarare visade testerna att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna stod henne närmast. Y blev Socialdemokrat, men han tänker minsann rösta på Moderaterna i varje fall.

I den valkompass som SVT/SR tillhandahåller blev jag vänsterpartist (se ovan). Den kandidat som jag står närmast är Lars Ohly. Som god tvåa kom Kajsa Borgnäs (som är Sosse). Jag har gjort de flesta tester och blir alltid rödgrön (i de flesta fall blir jag Vänsterpartist).

Valtesterna ger i de bästa fall en fingervisning och jag menar inte med detta inlägg att man måste rösta på det parti som valtesterna kommer fram till, men ändock är det intressant att mina kollegor blir rödgröna även om de anser sig vara moderater.

Även om de flesta tester visar att jag står närmare Vänsterpartiet (och Feministiskt Initiativ) kommer jag ändock att rösta på Socialdemokraterna 19 september.

1 kommentar:

Wallins sa...

Det blir nog så när folk får tänka till...