Jag vill inte ha en butler. Jag vill ha ett jobb

Debattartikeln i dagens DN är undertecknad Socialdemokraterna Carin Jämtin och Ilija Batljan. När ska vi stockholmare få tid att älska och skratta?, undrar de två artikelförfattarna:
För ibland kan vi nog alla känna att livet känns mer som en transportsträcka än något vi hinner leva. Särskilt under småbarnsåren kan det vara tufft att hinna allt. Vi jobbar och pluggar, vi hämtar och lämnar, vi ska handla och laga mat och vi ska tvätta och stryka. Vi ska klacka skorna, köpa strumpbyxor och byta batteri i armbands­uret, vi ska hämta paket och barnens mediciner från apoteket, vi ska rasta hunden och fixa i trädgården.Men när ska vi älska? När ska vi skratta? När ska vi prata? När ska vi leka med barnen? När ska vi hinna leva livet, så som det ser ut i våra drömmar?
Lösningen på detta livspussel är, enligt Jämtin och Batljan, kollektiva vardagstjänster i SL:s lokaler. Här kommer några exempel som de två Socialdemokraterna har tänkt sig:

• Din matkasse – beställ mat på nätet, via en mobilapp eller genom att lämna en handlingslista på morgonen på din station. Hämta upp din färdiga matkasse i butikens kylutrymme på väg ut från spärren.
• Din förskola – se till att bygga nya förskolor i kollektivtrafiknära lägen för att minimera tidsspillet för barn och föräldrar.
• Din tvätt – lämna din smutsiga tvätt på stationen på morgonen och hämta din rena tvätt på vägen hem från jobbet.
• Ditt bredband – bygg ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin värdefulla restid till att jobba.
• Din allt-i-allo – butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken för att få hjälp att uträtta ärenden, likt conciergeservice på många större flygplatser.
• Din parkering – fler, större och säkrare parkeringar för både bil och cykel i anslutning till SL:s stationer. Då blir det lättare för fler att resa kollektivt och snabbt när man slipper välja mellan bil, cykel och SL utan kan kombinera fler ressätt.


Jag kan förstå att Jämtin och Batljan gärna ser dessa tjänster i tunnelbanan. Jämtin bor, i likhet med mig, i Farsta. Vi är båda medlemmar i Socialdemokraterna och vi har båda spelat basket, men där upphör liknelserna. Jämtin har ett toppjobb inom partiet, även hennes man jobbar. Jag kan se Jämtin framför mig, där hon kommer med en tvättsäck som hon lämpar av i Farsta tunnelbanas nyinrättade "Farsta service - för dig i farten". Samtidigt som hon lämnar tvättsäcken, lägger hon en inköpslapp på disken och ber även expediten att Farsta service ska köra hennes dotter till stallet efter skolan.

Jag är halvtidsarbetslös och min fru jobbar som brevbärare och är fackligt förtroendevald (och nej, min fru är inte en välbetald ombudsman utan får samma lön, när hon jobbar fackligt, som i brevbäringen). Nej, jag vill inte ha någon tvättjänst i tunnelbanan. Jag (och många med mig) vill ha arbete, ett heltidsarbete.

Även när jag och min fru båda jobbade heltid, hade vi tid att älska, skratta, samtala, tvätta, handla och laga mat. Det där med butler och tvättjänst är inte något jag drömmer om. Debattartikeln får mig istället att återvända till ett inlägg skrivet av Mats Engström och återigen citera ur inlägget:
Moderaterna vann valet 2006 på att låta som socialdemokrater. För de rödgröna verkar det vara tvärtom. När (S) omfamnar marknadslösningar och skattesänkningar blir de ideologiska skillnaderna mindre och andra frågor avgör väljarnas val. [...] Därför är det förödande när ledande (S)-företrädare som Ilija Batljan låter som moderater, eller när (S) tävlar med de borgerliga partierna om vem som kan sänka fastighetsskatten mest. Då undrar naturligtvis väljarna hur stora de ideologiska skillnaderna egentligen är.
När ska Stockholmssossarna sluta låta som Moderater? Moderater kommer, trots förslaget om butlertjänst i tunnelbanan, att fortsätta rösta på Moderaterna.

Den här måndagen känns som filmen Groundhog Day (på svenska Måndag hela veckan). När ska Jämtin och Batljan vakna och inse att hur mycket de än flirtar med stockholmare, så flirtar de med myten av stockholmarna. De flesta tjänar inte 40 000, har en förmögenhet på fyra miljoner på banken, ett hus värt sex miljoner eller en bil i 500 000-kronorsklassen och de stockholmare som uppfyller dessa kriterier, röstar i de flesta fall inte på Socialdemokraterna (trots att även de skulle gynnas av socialdemokratisk politik). Vi andra är inte intresserade av butler och tvättjänst.

På samma tema: Robert Noord, Tokmoderaten, Kulturbloggen, Mary Jensen,

Tidigare inlägg: En Socialdemokrati för storstäderna, Den genomsnittliga stockholmaren, I Moderaternas Stockholm, (S)torstad? , Så vackert är Stockholm, Usla hemsidor, rapporter i pappersversion och äntligen en rapport som nu finns tillgänglig, Vem fan är storstadsväljaren?, Stockholm, We've Got a Problem, Vårdslakt Stockholm (Del II), NK-Expressen, Socialdemokraterna vill ha ett hbt-borgarråd, "Politiska pajaskonster", Stockholms stadshus behöver Carin Jämtin

7 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Visst är det rätt att öka servicen i kollektivtrafiken. Detta så att det kan locka fler som måste resa att utnyttja kollektivtrafiken. Men ännu viktigare vore att förändra samhällsplaneringen så att vi inte behöver resa mer än nödvändigt. Styr samhällsplaneringen så att så många som möjligt kan bo, arbeta och göra sina inköp inom gång- och cykelavstånd. I dag lokaliserar vi boendet i stora boendeghetton, placerar arbetsplatserna centraliserat på en helt annan plats och bygger sedan enorma externa shoppingcentra på en tredje plats. Allt detta tvingar fram timmar och åter timmars resande. Ändra samhällsplaneringen både av miljöskäl och trivselskäl.

Anonym sa...

Mona vill kanske att du ska vara hennes butler naer hon aaker taag?

"But you're gonna have to serve somebody, yes indeed
You're gonna have to serve somebody
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you're gonna have to serve somebody"/ Bob Dylan

http://www.metrolyrics.com/gotta-serve-somebody-lyrics-bob-dylan.html

Kanske hon har en allmosa till dig desutom?

;-)
MVH
MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Ida Strutt sa...

Det ena utesluter inte det andra. Tvärtom är detta ett förslag som ger näringslivet bättre förutsättningar och de kan därmed anställa fler.

Titta till exempel på en matvarubutik. De har nästan alla kunder under ett fåtal timmar på eftermiddagen och kvällen när folk är på väg hem från jobbet och köper middag. Om den lokala butiken kunde leverera färdigpackade matkassar vid spärrarna i T-banan så skulle de kunna utnyttja hela arbetsdagen bättre och därmed ha fler heltidsanställda och färre deltids- och timanställda. Samtidigt som heltidsarbetande småbarnsföräldrar vinner den där extra halvtimmen som gör att dagen i slutändan går ihop sig.

Som socialdemokrat ser jag självklart att utbyggd välfärd som gör det möjligt att kombinera jobb och barn går hand i hand med en riktig arbetslinje.

Jag tror att du har gått i rubrikmakarnas fälla som fokuserar på den spektakulära allt-i-allon (som redaktionerna, inte Carin och Ilija, väljer att kalla butler) och inte på hela innehållet.

Gå gärna in på www.mertidattleva.se och kolla hur förslaget är tänkt att funka och berätta vad du vill ha för service på din station för att få mer tid att leva.

Alexandra Einerstam sa...

Nej du Ida, jag har inte gått i rubriksättarnas fälla - detta förslag är inte något som jag bifaller.

Johan Sjölander sa...

Alexandra, jag förstår inte riktigt din invändning. Visst är det viktigare med jobb åt alla än att det blir lättare att handla mat och hämta/lämna på dagis. Men finns det någon motsättning? Och hur kan det vara att låta som en moderat att vilja anpassa staden efter oss som bor här istället för tvärtom?

Jag ser inte att det socialistiska lyckoriket ligger i grå, trista oanvända lokalytor i anslutning till tunnelbanan. Låt oss använda dessa ytor till att göra livet enklare att leva istället.

Och dessutom kan det ju råka trilla ut ett och annat jobb också. Vilket ju inte är det minsta fel det heller.

Lukas Romson sa...

Jag håller med Johan och Ida. Jag tycker förslaget är bra. Kanske inte det viktigaste i valrörelsen direkt, men kul och nyskapande och ett bra sätt att visa att det går utmärkt att hjälpa stressade småbarnföräldrar att få ihop livspusslet, och värna både jämlikheten och miljön samtidigt.

Bra och fungerande bredband i hela tunnelbanan skulle få en mängd studenter att jubla, det kan jag lova! Spara frukosttid och läsa tidningen på nätet, spara jobbtid och fixa mötesanteckningarna eller underlaget inför morgonmötet, fixa mailen mm, vilken vinst för alla som har långa studie/arbetsresor och dessutom gör dem utan byten!

Något moderatlikt i det här ser jag faktiskt inte, jag tycker du är lite grinig i överkant. :)

Alexandra Einerstam sa...

TUT i stället för RUT? Butler? Vem har råd med dessa tjänster. Tid att älska, samtala och tvätta får man om man t.ex. inför arbetstidsförkortning. Sex timmars arbetstid är något jag förespråkar!