Högerns ekokammare borgar för borgerlig valseger

Borgerliga partier och debattörer brukar försöka framställa Socialdemokraterna som det parti som tar emot stora bidrag för att vinna val. Särskilt bidragen från fackföreningsrörelsen brukar lyftas fram. I det perspektivet är det viktigt att Socialdemokraterna och LO har beredskap för att
argumentera för dessa, samt att kunna redovisa hur det står till med finansieringen av huvudmotståndaren, Moderaterna. Syftet med att ta fram denna rapport har varit att analysera partiernas resurser och de organisationer som partierna samarbetar nära med (partiernas ”sfärer”). Om det visar sig att Moderaternas hemliga bidrag och kontaktnät starkt har bidragit till att partiet erhållit regeringsmakten så är det ett allvarligt problem för den svenska demokratin på sikt. Och de borgerliga partiernas nätverk och samverkan med näringslivet kan i kombination med regeringsmakten ge dem en maktposition under lång tid framöver.

Ovanstående står att läsa i rapporten Makten över debatten
Rapport om partiernas opinionsbildande resurser
(utgiven av Arbetarrörelsens Tankesmedja). Om Moderaternas hemliga bidragsgivare har jag skrivit om tidigare (se nedan). Hemliga bidrag, ja, men det finns mer som bidrar till en borgerlig valseger i höst, nämligen det stöd som de borgerliga tidningarna ger regeringen Reinfeldt. Att borgerliga tidningar agerar annonstavla åt högerregeringen har jag skrivit om många gånger (till exempel här). Just därför är Sven Elanders avslöjande, om de borgerliga tidningarns miljardstöd åt regeringen, viktigt i detta sammanhang. Elander skriver bland annat (och hans inlägg bör läsas i sin helhet):

Borgerliga ledarsidor har under denna mandatperiod givit regeringspartierna positiv PR till ett värde av över 3 miljarder kronor, enligt en uppskattning av mig. Stödet ges i form av positiv PR på borgerliga ledarsidor, och värdet uppskattas till över 800 miljoner kronor om året (inkl arbetskraft och motsvarande annonsvärde). Stödet överstiger vida det stöd som LO ger till socialdemokraterna. [...] Varje morgon slår jag upp DN och kollar in huvudledaren. Kanske borde jag sluta med det. Det känns ungefär som att ha Per Schlingmann vid frukostbordet. Han sitter mellan kaffekoppen och yoghurtskålen och berättar för mig om regeringens fantastiska prestationer under en svår tid.

Läs även Johan Ulvenlövs två inlägg Högerns Ekokammare - komplettering med länkar och Ekokammaren ger högern PR för 3 miljarder.

Om hemliga bidrag: Att sila mygg och svälja kameler, Moderaternas hemlighetsmakeri, Hemlighetsmakeri, Varför detta hemlighetsmakeri?
Om högerns ekokammare:
Högerns ekokammare, Aravosis och Einerstam tycker till

Inga kommentarer: