Att sila mygg och svälja kameler

Borgerliga partier och debattörer brukar försöka framställa Socialdemokraterna som det parti som tar emot stora bidrag för att vinna val. Särskilt bidragen från fackföreningsrörelsen brukar lyftas fram. I det perspektivet är det viktigt att Socialdemokraterna och LO har beredskap för att argumentera för dessa, samt att kunna redovisa hur det står till med finansieringen av huvudmotståndaren, Moderaterna. Syftet med att ta fram denna rapport har varit att analysera partiernas resurser och de organisationer som partierna samarbetar nära med (partiernas ”sfärer”). Om det visar sig att Moderaternas hemliga bidrag och kontaktnät starkt har bidragit till att partiet erhållit regeringsmakten så är det ett allvarligt problem för den svenska demokratin på sikt. Och de borgerliga partiernas nätverk och samverkan med näringslivet kan i kombination med regeringsmakten ge dem en maktposition under lång tid framöver.
Ovanstående står att läsa i Arbetarrörelsens tankesmedja rapport Makten över debatten. Rapport om partiernas opinionsbildande resurser (s. 5). Rapporten är viktig i många avseenden. LO kritiseras ju ofta för att bidra med mångmiljonbelopp till Socialdemokraternas valrörelse, men hur står det till med Moderaterna?

Idag presenterar Carl B Hamilton (FP) rapporten Partibidrag 2007-2010 med fokus på LO, Socialdemokraterna och Moderaterna. Folkpartiet ingår ju som bekant i regeringen Reinfeldt och därför har jag döpt detta inlägg till Att sila mygg och svälja kameler. För det är precis det som Hamilton gör i sin rapport.

Inför valet 2010 anser jag att frågan om partiernas finansiering måste lyftas. Väljarna har rätt att få veta varifrån kampanj­pengarna kommer. Moderaternas hemlighetsmakeri har jag belyst i inläggen Hemliga bidragsgivare gav moderaterna 30 miljoner och Varför detta hemlighetsmakeri? och Moderaternas hemlighetsmakeri.

LO och Socialdemokraterna har varit helt öppna med detta. Moderaterna vägrar denna öppenhet. Varför? Peter Johansson ger svaret i titeln på sitt inlägg - Hamilton jagar LO-djur men missar elefanterna i Tornet.

Peter Högberg skriver också på samma tema.

Inga kommentarer: