Kompass – ett politiskt nätverk för människor med tidsbrist

Partiet ska [...] vara en aktiv, modern folkrörelse
med förankring i människornas vardag.
-
Ett nytt nätverk har sett dagens ljus. Inititativtagarna till nätverket, Josefin Deiving och Jonas Svensson, är oroliga över Socialdemokraternas åldersstruktur. Unga människor (<45) är kraftigt underrepresenterade i partiet. Socialdemokraterna brister i såväl mottagande som aktiverande av nya medlemmar. Det finns många skräckhistorier om hur nya medlemmar har mottagits (eller snarare inte mottagits). Personligen är jag glad över att min första S-förening var HBT-socialdemokrater i Stockholm. Om min första kontakt med partiet hade varit det medlemsmöte, som hölls i en nedgången HSB-lokal i Högdalen, med fem deltagare (där fyra personer var 55 plus), tror jag inte att jag varit en aktiv partimedlem. En liten, lokal S-förening är snarare avskräckande för unga människor.
-
Deiving och Svensson vill vända den negativa spiralen. I och med Kompass kanske unga, stressade storstadsbor har möjlighet att engagera sig? Jag ställde några frågor till Deving beträffande Kompass:
-
AE: Varför vill ni starta ett nytt nätverk vid namn Kompass?
JD: Vi vill återta dagordningen i den politiska debatten. Men för att det ska bli möjligt så måste vi komma igång med ett rejält tankearbete.
AE: Vad anser ni är "nytänk" med detta nätverk?
JD: Nytänket ligger i arbetsformen. Du engagerar dig via nätet när du har tid. När vi träffas så är det bara för att få det sociala och det politiska samtalet.
AE: Hur kan Kompass (i framtiden) påverka Socialdemokratin?
JD: Vi vill se Kompass som ett sätt att revitalisera stadsdelsföreningarna runt om i staden, som ett verktyg för idéutveckling meningen är att få diskutera politik. Den konkreta politiken för man sedan genom de traditionella kanalerna som stadsdelsföreningen, områdesföreningen och på Representantskapet.
AE: Kommer personer att ha tid att engagera sig i ytterligare ett nätverk? Om svaret är ja - hur möjliggör ni för personer i Sthlm, som redan har lite tid till sitt förfogande, att engagera sig i Kompass?
JD: Ja, vi har redan fått en diskussion om huruvida detta nätverks skulle urholka eller "ta kraft" från det lokala engagemanget. Mitt svar är att det tvärtom kommer att ge kraft till det lokala engagemanget. I kompass så kan du jobba med politiken när du själv har tid och det via nätet. En annan sak som vi försöker göra är spara tid genom att gifta det sociala med det politiska.
AE: Är Kompass bara till för Socialdemokratisk politik, eller kan ni tänka er att bjuda in och samarbeta med fackligt engagerade människor? Kan ni vidare tänka er bjuda in V och MP?
JD: Eftersom det är en tankesfär så har vi diskuterat huruvida nätverket ska vara öppet för fler än socialdemokrater. I Göteborg exempelvis så finns det Rödgrön tankesmedja som heter Federa. Vi landade dock i att vi skulle vara socialdemokratiska och självklart är då nätverket öppet för de fackliga som delar de socialdemokratiska värderingarna.
-
På söndag håller Kompass sitt första möte. Lokalen de har valt är partihögkvarteret på Sveavägen 68. Sveavägen 68 är något av ett fort. Det är svårt att komma in (om man inte är anställd och har ett passerkort). Om någon S-förening har möte där (och som inte har en medlem med passerkort och som deltar på själva mötet), krävs det ”barnvakt” (oftast i form av en assistent eller ombudsman på Stockholms arbetarekommun). Dörrar är larmade och om ett larm går, måste föreningen betala utryckningskostnaden. Jag frågar därför Deiving varför de valde just den lokalen: Lokalen är vald utifrån tekniken och symboliken. Den tekniska utrustningen är bra där och det behövs för att förklara upplägget. Sedan känns det symboliskt på något sätt att starta upp detta på just partihögkvarteret.
-
Kompass får mig att tänka på ett annat nätverk, Sq2540sthlm, som med stor framgång har engagerat unga kvinnor som inte nödvändigtvis är Socialdemokrater (men som vill se ett maktskifte 2010). Kommer Kompass också att bli lika framgångsrikt?
-
Imorgon deltar jag på Kompassmötet på 68:an. Jag kommer att rapportera från mötet via Twitter och Facebook.
-
Relaterat:
En rapport för framtiden
Sex and the city-sossarna
Vill Gudmundson måhända vara Stanford?
Därför är vi med i Rebella
Nedan: Josefin Deivings Powerpointpresentation

3 kommentarer:

sara sa...

problemet är väl inte bemötandet av unga utan att politik är en så långdragen och seglivad process och unga vill ha förändring direkt..
tex jag får jätte bra respons i kommunpolitiken men det är en så långdragen o seg process...

nu läste jag inte hela inlägget..kolla bara där..:) unga har inget tålamod

Gizela sa...

http://www.youtube.com/watch?v=rO8JWbG6bVw&feature=fvw

Hälsningar
Gizela

Nicklas Eriksson sa...

Sara: jag anser inte det vara problemet. I Lärjedalens SDN i nordöstra Göteborg har mängder av unga gått till en lång strid mot nedskärningarna i kommunen och man räds inte den demokratiska processen, men vill snarare stärka den.

Läs gärna, de senaste artiklarna finns samtliga www.internationalen.se