Ett schystare Sverige?

Hur hanterar partierna inom den så kallade Alliansen Sverigedemokraterna?
Göran Hägglund, partiordförande för Kristdemokraterna, fick frågan om han kan lova att inte sätta sig i en regering med Sverigedemokraterna. Han fick frågan fyra gånger i programmet Wolodarski på kanal Tv8. Göran Hägglund vägrade svara. Videon ligger på Sverigedemokraternas inofficiella YouTubekanal under rubriken "Hägglund vill hålla dörren öppen..?". Hur svårt är det för Göran Hägglund att säga "Jag lovar och svär på Guds bibel att aldrig samregera med Sverigedemokraterna!"? Eller är detta fortsättningen på kampanjen För ett schystare Sverige? Svarar inte Hägglund, eftersom han kan tänka sig samregera med Sverigedemokraterna och enligt honom få ett "schystare" Sverige?
-
Bloggare som skriver om detta: Johanna Graf, Alliansfritt Sverige, Anders Löwdin, Kulturbloggen

3 kommentarer:

Patrik sa...

Hägglund lovade väl och svor på bibeln att inte höja bensinskatten, och vi vet hur det slutade. Med en lögn. Så han skulle lika gärna kunna säga att det inte blir något allianssamarbete med Sd, och sedan ljuga om det ifall det behövs.

En intressant fråga är vad sossarna gör om Sd blir vågmästare och istället erbjuder S+V+Mp regeringsmakten? (givetvis under tuffa förhandlingsvillkor). Kastar de då in handduken för ytterligare 4 års alliansstyre, denna gång stött av Sd?

Alexandra Einerstam sa...

Patrik: Där kan jag redan nu ge dig ett svar - S kommer aldrig att samregera med sd och om det mot all förmodan händer, så avsäger jag mig mitt medlemsskap och säger upp mig som ombudskvinna för S-kvinnor (samt emigrerar till Trondheim).

Patrik sa...

Samregera var inte vad jag avsåg. Det är inte troligt att Sd kommer kräva regeringsplatser i utbyte mot stöd, men däremot att den regering de stödjer ska gå dem till mötes i vissa frågor.

Invandringsfrågan kan bli en av de lättare att gå Sd till mötes, för där skulle Sd antagligen endast kräva en Europaanpassning som utbyte, d.v.s. den invandringspolitik som socialdemokrater i andra länder redan bedriver på området. Jag tror det isåfall kan bli knivigare att göra upp med Sd i t.ex. försvarspolitiken och äldrepolitiken.

Emigrar till Trondheim? Där fick Sd's motsvarighet Frp närmare 30% av rösterna i senaste kommunvalet... och bedömare menar att Frp KAN knipa regeringsposter och t.o.m statsministerposten i stortingsvalet 2009.