Skilda världar. Klass & kön


Årets SOM-bok heter Skilda världar. Föga förvånande fortsätter klasskillnaderna bli större och tydligare i borgarnas Sverige. Arbetarklass, sjuka, kvinnor och folk på landsbygden halkar efter, då höginkomsttagare får det ännu bättre.
-
Det här är resultatet av borgarnas (medvetna) politik. Det är den omvända Robin Hood-politiken vi ser - ta från de fattiga och ge till de rika. Moderaterna kan kalla sig "nya" hur mycket som helst, men den politik de för, är samma gamla mörkblåa politik. Vi är snart tillbaka till ett samhälle med herrskap och tjänstefolk.
-
Samhällsklyftorna kommer att forsätta växa i det mörkblå Sverige. Vi kommer snart att få universitetsavgifter, som gör det omöjligt för människor att göra klassresan.
-
Allmännyttan avskaffas helt och människor som är låginkomsttagare förvisas till förorter (som förfaller). I de "fina" områdena kommer enbart medelklass och överklass finnas.
-
För att arbetarklassen ska veta sin plats, kommer kollektivtrafiken att bli ännu sämre och ännu dyrare. Människor i arbetarklass måste snart ha, inte bara ett eller två jobb, utan tre jobb. Dessa jobb kommer att vara i servicesektorn, precis som fallet är i USA.
-
Fler människor kommer att bli beroende av välgörenhet, då de sociala skyddsnätet monteras ner. Jag jobbar ibland i en reception för försörjningsstöd. Jag ser tydligt effekterna av moderaternas politik.
-
Enligt moderaterna, med sin Von Oben-syn, finns vi till för att serva dem. Vi är tjänstefolket och de är herrskapet. De som inte, av olika anledningar, kan arbeta som tjänstefolk, skall straffas.
-
Andreas Nilsson har skrivit en briljant inlägg, på nästan samma tema som heter Klassresan: avgång inställd. Läs den! Dock kan inte alla som studerar vid universitet och högskola göra klassresan, inte på samma sätt som tidigare. En kandidatexamen eller magisterexamen har inte samma tyngd som tidigare. Vi har många som arbetar som väktare, brevbärare, spärrvakter, städare, taxichaufförer, expediter och servitriser, trots att de har en examen från universitet. Det är ett resursslöseri! Jag har tidigare skrivet inlägget Vem är egentligen arbetare i dagens Sverige? Och vad är ett riktigt jobb?
-
Inom LO-kollektivet, framför allt inom Byggnads, Industri, Metall och dylika förbund, finns det människor om anser sig vara de "riktiga" arbetarna och som tillhör arbetarklassen. Rent lönemässigt är det bull-shit. De som är arbetare och tillhör arbetarklassen är numer också akademiker (inte alla märkväl, men många)! De som jobbar på "golvet", kan lika gärna sitta i en vaktkur eller en reception.
-

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är inte bara i USA som den fattigaste delen av arbetarklassen måste ha två jobb. Min bröllopsresa gick till det liberala Island och där är det också vanligt att ha flera jobb för att klara tillvaron. Och med tanke på inflationen och den stundande lågkonjunkturen (det är då märkligt vilken otur alla borgarregeringar har? Kommer till dukat bord och lämnar det länsat.) är det bara en tidsfråga innan vi får se de första hisspojkarna, skoputsarna på centralen och tuggummiförsäljarna i city.