Pressmeddelande från S-kvinnor i Stockholms stad

P R E S S M E D D E L A N D E
P R E S S M E D D E L A N D ESTOCKHOLM 30 Juni 2008

Sista dagen i ett vårdnadsbidragsfritt Sverige


I morgon, tisdag, ger Göran Hägglund alla kvinnor en enkelbiljett tillbaka till spisen. Denna sista dag i det vårdnadsbidragsfria Sverige, kedjar S-kvinnor i Stockholm fast sig vid spisar vid Hötorgsskraporna, för att protestera mot ett Sverige på väg tillbaka till 1950-talet.


Den borgerliga alliansen har i sammanhållningens namn fått betala ett dyrt pris till det minsta partiet – kristdemokraterna. Det finns inte många fördelar med det helt nya bidrag som införs nu. Risken är stor att det inte bara blir en kvinnofälla, utan även en barnfälla, då det kommer att tas pengar från förskolan.


Den förälder som väljer att vara hemma med sina barn i åldern ett till tre år erhåller 3000 kr per barn och månad. Regeringen tillför inga extra pengar till kommunerna för att klara av denna nya utgiftspost. Risken att pengarna tas från förskolan är överhängande och kommer att betyda större barngrupper och sämre kvalitet, detta för att vissa föräldrar som får sin försörjning på annat håll ska kunna vara hemma med sina barn.

Vi S-kvinnor vill se en annan familjepolitik, som främjar både en bra förskola och en möjlighet till jämställt familjliv:

- Vårdnadsbidraget är ett förslag som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Dagens kvinnor vill inte vara hemmafruar, utan göra lika mycket karriär som männen. I stället för Göran Hägglunds enkelbiljett till 1950-talet vill vi möjliggöra för båda föräldrarna att ta sitt ansvar för hem och barn, säger Maria Östberg Svanelind, ordförande i S-kvinnors Stockholmsdistrikt.

- I de utsatta delarna av samhället, exempelvis i invandrarfamiljer och bland arbetslösa finns kvinnor som står mycket långt från arbetsmarknaden. Exempel från Norge visar att många kvinnor med invandrarbakgrund som tar ut vårdnadsbidrag har barn som förlorar mest på att inte få den språkinlärning som de annars får i förskolan. Vi vill i stället satsa på kvalitet i förskolan för alla barn, säger Tara Twana, ordförande i Avantgarde Stockholm.

- Dagens pensionssystem bygger på hur länge och mycket vi har arbetat. I dag är många av de fattigaste pensionärerna kvinnor. Om du stannat hemma väldigt länge med barnen och sedan skiljer dig eller blir änka hamnar du i en mycket allvarlig situation. Låt oss inte hamna i samma situation som våra mammor och mormödrar! Det är inte fel att föräldrar väljer att stanna hemma med sina barn när de är små, men vi har redan en föräldraförsäkring som gynnar detta och som är pensionsgrundande, säger Linnea Björnstam, ordförande i Unga S-kvinnor Rebella.


För ytterligare upplysningar kan ni kontakta Linnea Björnstam 070-4922408, Tara Twana på 073-682 05 39 eller Alexandra Einerstam 073-424 98 74.

Var med och protestera med oss måndagen den 30 juni kl. 15 vid den Femte Hötorgsskrapan, närmast Sergels torg.


Medverkar gör bl.a. Maria Östberg Svanelind, ordförande för S-kvinnors Stockholmsdistrikt, Camilla Buzaglo, ledamot i S-kvinnors förbundsstyrelse och Jytte Guteland, förbundsordförande för SSU.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi är några stycken som har hyrt några svarta skåpbilar och när vårdnadsbidraget införs kommer vi att köra runt och plocka upp kvinnor som väljer att stanna hemma med sina barn istället för att utnyttja den kollektiva barnomsorgen. Barnen kör vi till förskolan Branting och kvinnorna körs till postens terminal i Östberga där de får sortera post i 8 timmar. / Signaturen "Vi som vet bäst"