LO-kongressen

De vill slå mot fackföreningsrörelsens fundament. Mot att vi är många och att vårt löfte till varandra håller – att vi har en hög organisationsgrad och starka kollektivavtal. Det vi kan göra för att hålla emot är att stå enade och solidariska och gemensamt pröva alla möjligheter för att organisera hela arbetarklassen (LO-styrelsen).
-
I lördags var jag på S-kvinnors funktionärsdag. Vi diskuterade mycket medlemmar. Medlemsrekrytering och medlemsvård. Mona Sahlin har ju sagt att om vi fortsätter att tappa medlemmar, så finns inte partiet om 16 år.
-
Igår var jag på LO-kongressen, där talas det också om medlemsrekrytering. Det är främst unga som inte är fackliga (se inslag från Rapport). Att unga sviker facket, syntes även tydligt bland de ombud som fanns representerade i Folkets hus igår. LO-förbunden ska nu medlemsrekrytera gemensamt och det är positivt. Samlade resurser ger större effekt.
-
Svensson har skrivit ett kritiskt inlägg om LO som jag inte är riktigt benägen att hålla med om, men han sätter fingret på något. LO-förbunden har sina lokaler centralt i Stockholm och organisationen, med många (vissa alldeles för välbetalda) anställda. Vissa fackliga utbildningar är också flummiga och dyra. För att ta ett exempel: tar det verkligen tre dagar att lära sig skriva protokoll? Tips till LO är att se över organisationen, byta till billigare lokaler och se över de fackliga utbildningarna. Att vara självkritisk, är svårt för vissa fackpampar. De håller hårt på sin maktposition och skyddar varandra. Det finns individer i den "fackliga" adeln som har glömt hur det är att vara på golvet. De slänger sig med floskler, men hur det är ute i det "verkliga" livet, har de glömt bort.
-
Mona Sahlin höll ett otroligt bra tal. I vilket fora hon än talar, talar hon alltid om hbt-personers fri- och rättigheter. Efter talet stod människor upp och applåderade och Sahlin var märkbart rörd.
-
Intervju med Wanja Lundby-Wedin , lite på LO-sidan om Sahlins tal.
-

Inga kommentarer: