Det kanske finns hopp för oss snusare?

Jag har försökt sluta snusa ett antal gånger. Det längsta uppehållet varade i tre månader. Jag hatar att vara slav under denna last! Nu kanske det finns hopp. Jag läser i Aftonbladet om ingefära som kan ta bort suget. Jag ska genast införskaffa ingefära. Håll tummarna!

4 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Jag bloggade en del om ingefära som snusersättning, för några år sedan. De posterna är borta nu, men här är ett utdrag:

Det fuktiga snuset består av mald ingefära. Nermalt i mixern med skal och allt. Tillsätt anisfrön efter tycke och smak. Bred ut det på en frottéhandduk dagen innan användning, så att den värsta slaskigheten försvinner. Ner i dosan och kör på. En färskvara. Jag vet inte om sådant ruttnar eller vissnar eller sunkar till sig. Vad jag vet är att jag har haft en sådan snusröra i dosa i fyra dagar i sträck utan att det smakar illa. Kanske har den starka ingefäran en bakteriedödande verkan.

Det torra snuset består av ingefära som jag har malt i mixern och lagt på frottéhandduk på tork, precis som med det fuktiga. Skillnaden är att i den här varianten har jag lite mer anis. Jag stöter också anisen i en mortel för att få fram smaken. När man torkar ingefära försvinner också lite av dess "svidande" effekt. Därför har jag i lite pepppar i röran. Men jag använder inte mycket peppar, för pepparn skall inte få ge smak - peppar smakar trist. Detta torkas ordentligt. Det tar ungefär två tagar. Man kan kanske ta hjälp av ugnen. Det skall vara riktigt torrt.

Det fuktiga snuset lämpar sig mer för vardagsbruk medan det torra är bra att ha liggande att ta till i reserv. Det torra är också bra att ge bort i present. Nu måste jag minnas att jag är jag och att merparten av befolkningen skulle tycka att det var en dålig present. Nu är i alla fall min serie "snus är farligt" slut.

Alexandra Einerstam sa...

Shit, men jag vill ju ha ingefäran i påsar!

stationsvakt@gmail.com sa...

Sy ett kryss över en tom tepåse och klipp ut. Då blir det fyra snuspåsar. :-)

Anonym sa...

X du menar väl +. Skit-s. Jag slutade snusa för 15 år sedan. Började igen då jag trodde snusbristen var anledning till att jag kände mig obekväm i dåvarande förhållande. Det var inte det. Men jag tyckte det var lätt att sluta, jag tror jag höll mig ifrån det i fem veckor, fick tvinga i mig det. Inget jag ångrar. Grovsnus rockar. Kaffe å snus e livets ljus. Något elände måste man ju ha att trösta sig med. Men jag förstår inte dem som snusar billigare snussort än den tidigare de använde, detsamma gäller rökare. Har man inte råd att gagna det man vill - lägger man av helt. Att det är svårt är lappri. Jag upptäckte en sak efter snusuppehållet. Snus är bara gott om man är nikotinberoende.

Nu funderar jag på att sluta i alla fall, ty det verkar som Göteborgssnus har mer vatten i snuset. Exempelvis en General Maxi-portion kunde jag ha inne en timme för ett halvår sedan, men nu vill den ur käften efter 10 minuter. Samma gäller Grov lös - känns som gegga efter 20 minuter. I och med att det rasar in somaliska flyktingar lär nog skatten öka snart igen. preem tar 49 spänn för en dosa. När jag började -81 kostade dosan som bensinen 2:25, sen följde den bensinpriset resten av 80-talet eller nåt. Dessutom heter det matsnus, borde det inte vara lägre moms då? Fast det spelar ju ingen roll, det blir ju högre skatt istället då. Det är orättvist att höja snusskatten i jämförelse med ciggaretter (anamma den rätta stavningen). Skall man gå efter sjukdomar så står ju rökarna för mångdubbla summan av vårdbehov än snusarna. Idag köper jag en rulle för 405 kr, det blir snus för 1000 spänn i månaden. Jag har råd med det dubbla, men vete fan om jag vill stödja stat och göteborgare med ockerbeteende.