En omvänd Robin Hood-politik

I Stockholm är jag född.
Där har jag min familj,
och jag hittar nästan överallt,
men Stockholm har blivit kallt.
Där lever mina barn,
och jag hittar nästan överallt,
men Stockholm har blivit kallt.
Där har jag min familj,och jag hittar nästan överallt,
men Stockholm har blivit kallt.
Men Stockholm har blivit kallt.
-
Orup
-
Robin Hood, är enligt traditionen, en legendarisk stråtrövare i 1200-talets England. Hans motto är att ta från de rika och ge till de fattiga. Att utjämna klasskillnaderna, ha en rättvis skattefördelning och ta från de rika och ge till de fattiga är den Robin Hood-politik jag vill bedriva.
-
Det är ett år sedan socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1914, det är ett år sedan den så kallade alliansen tog över regeringsmakten. Under detta år har vi sett en omvänd Robin Hood-politik.


-
Borgarna lovade tusenlappar till "alla", men de första "reformerna" var för de som redan har. Förmögenhetsskatt och fastighetsskatt slopades och de med dyra villor kunde håva in 100 000.
-
A-kassan försämrades, men blev dyrare. Fackavgifterna blev dyrare.
-
Hushållsnära tjänster infördes och de som hade råd innan, fick nu dra av 200 000 per år. Den deltidsarbetande, ensamstående mamman har naturligtvis fortfarande inte råd med någon "hushållsnära" tjänst. Är det lösningen på "livspusslet"?
-
Vårdval Stockholm är ren och skär klasspolitik och drabbar de som redan står längst ner i samhällshierarkin. Den moderatledda regeringen tar bort alla socioekonomiska faktorer.
-
Vårdnadsbidraget på 3000 kronor. Är inte det en kvinnofälla så säg? 3000 kronor är ju bara fickpengar. Jämställdhetsbonusen, är den anpassad till familjebilden idag? Om min flickvän tjänar mer än mig, får hon då jämställdhetsbonus och de där 3000 kronorna är det lösningen på "livspusslet"? Ja, just ja, kristdemokraterna ingår i den så kallade alliansen och mig veterligen jobbar de endast för vårdnadsbidrag för heterosexuella kärnfamiljer, fastighetsskatt och nej, nej, nej till könsneutralt äktenskap.
-
Utförsäljningen av allmännyttan - har borgarna verkligen mandat för det? Det byggs bostadsrätter och hyresrätter omvandlas även de till bostadsrätter. Underlättar det för till exempel ungdomar att få ett eget boende? Vill borgarna att vi gör som Odell och bor hemma tills vi är 49 år?
-
Statligt ägande betyder att du och jag äger det. Nu säljer borgarna det vi äger. Högdalens centrum är sålt och så även bostäderna i centrum. De som bor i till exempel "tupphuset" har förlorat sin kötid i Familjebostäder, deras nya hyresvärd heter Boultbee och är ett stort brittiskt imperium. Nu får hyresgästerna stå i Boultbees interna kö.
-
Sjuka och arbetslösa ska straffas. Vi som arbetar skall bli bävrar, vi ska jobba hårdare och flitigare och vi skall helst ha en f-skattesedel och sälja oss billigt. Vi skall helst inte vara med i facket.
-
Den miljövänliga kollektivtrafiken blir dyrare och trängselskatterna skall användas till att bygga ut vägar för dyra "miljöbilar". I Stockholm knapras det på Årstaskogen och de så kallade gröna kilarna. Det skall byggas på bekostnad av miljö och mångfald.
-
Klassamhälle. Herrskap & Tjänstefolk. Rika blir rikare. Fattigare blir fattigare. Låglöneland. Lönedumpning. United States of Sweden... Vill vi verkligen ha ett sådant Sverige?!
-
Vad har vi sossar då gjort det gångna året? Ja, först har vi genomgått en lång sorgeprocess och slickat våra sår. Vi har kommit med ett antal valanalyser, där en av de som lyst starkast har varit S-kvinnors feministiska valanalys (de tog hjälp av Avantgarde och Rebella). Vi sossar har haft mycket svårt att komma ut ur oppositionsgarderoben.
-
Vi har bytt partiledare (ja, borgarna bytte ministrar på rullande band).
-
Vi har startat rådslag, där vi återigen visar att vi inte är en PR-byrå utan en folkrörelse och för att förändra och förbättra vårt parti tar vi hjälp av medlemmarna, av gräsrötterna. Vi har varit dåliga på att lyssna, men nu jlar börjar verkligen partitoppen lyssna på folk! Vi kanske inte har alla svar just idag, men detta är en process och vi vet ju faktiskt inte vilket Sverige vi har år 2010.
-
Vi aktiverar våra medlemmar, medelst kampanjer, studiecirklar och seminarier.
-
Vi inte bara förnyar och förbättrar, vi står fortfarande fast förankrade i våra socialdemokratiska grundvalar och vi använder oss också utav historien. I den politik som socialdemokraterna nu jobbar fram kommer klass, kön, etnicitet och identitet i hög grad att ingå.
-
Mona Sahlin är förresten briljant på Svenskans Brännpunkt idag.
-
För mer läsning: DN, SvD, DN, Expressen, DN, svt, DN

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du har fel.

Du blandar regeringens agerande med ledningen i stockholms stad, det är inte samma sak.

Orättvisor talar du om. Är det rättvist att vissa ska betala 50000 per år för att grannen sålt sitt hus dyrt? Ja, de som bor i djursholm har det i allmänhet gott ställt, men frågan är om det är rätt att ta ut skatten på det sättet? Vill vi beskatta rika kan vi göra det på ett bättre sätt. Likadant med förmögenhetsskatten, den slår fel! Det är ju det som är grejen, folk som är rika på riktigt placerar sina pengar utomlands och kommer undan, de som betalar är medelklass och rikare medelklass. Vill vi beskatta rika kan vi göra det på ett smartare sätt som inte minskar investeringar i sverige.

Här har vi felet på sossarnas politik och en av anledningarna till att ni förlorade valet - ni pratar ideologi som inte fungerar, bli istället praktiska och lös problemet på nya sätt. Förhoppningsvis kommer sossarna ta tillfället i akt och renovera sig själva under tiden i opposition. Många sosseidéer är bra, och stöds av en klar majoritet av det svenska folket - men även sossar måste kunna tänka om ibland. Därför röstade jag på alliansen i år, för att ge er nåt att fundera på så att ni släpper illa fungerande ideologiskt motiverade dåliga idéer. Om ni gör det kanske jag kommer rösta rött igen 2010.

Anonym sa...

Lär dig detta en gång för alla: att låta A behålla sina egna pengar istället för att stjäla dem och ge dem till B är INTE att ta pengar från B och ge till A. Dessutom, Robin Hood gav tillbaka stöldgods till dess rättmätiga ägare, det var hans sanna uppgift.

Alexandra Einerstam sa...

"lär dig detta" - hur många gånger ska jag säga till dig F. att du inte bestämmer över mig, mina tankar, mina åsikter och min blogg?!

Anonym sa...

Om du vill förvränga verkligheten och använda argument baserade på fantasier och felaktigheter så är det givetvis främst ditt problem, men det gör ju att du ser ganska löjlig ut.

Alexandra Einerstam sa...

Grow up. För att använda ditt ordval: Lär dig att i samhället finns det olika åsikter, olika perspektiv, olika ideolgier, olika erfarenheter... man skall alltid respektera andras åsikter, men man behöver inte alltid hålla med. Du är välkommen att kommentera på min blogg på ett civiliserat och nyanserat sätt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Konstigt att sossar hyllar Robin Hood som var en tjuv iofs. Bidragsfusk verkar enligt sossarna inte ens finnas. Även fast jag vet människor som fuskat i min närhet.

Är det vem man skäl från som gör det acceptabelt eller inte?

Jag tror iofs inte på idologier. Jag tror på idéer. Alla ideologier är i grunden byggda på bra idéer. Men det gör inte dom till de bästa lösningarna på alla problem. Ser man inte mer än ideologier, så förstår man inte ens politik.

Anonym sa...

Jag tror på att lära sig stava till stjäl...

Jag vet också människor som fuskar i min närhet och det har jag bloggat om.