Tunnelbanan tär på mitt tålamod

Jag gillar egentligen tuben (helst åker jag dock spårvagn), men ni vet hur man samlar på sig mer och mer, små irritiationsmoment och så kommer dagen då man samlat på sig så mycket att man exploderar.

Jag vet inte om det har med åldern att göra, men nu har jag börjat säga åt "ungdomarna" att ta ner fötterna från sätet. Jag är trött på män (ja, enligt min erfarenhet är det endast män) som slår sig bredbent ner bredvid mig och andra kvinnor och jag ser hur kvinnorna (också jag) ger männen detta utrymme.

I morse var det en man som satte sig bredvid mig. Min första reaktion var att ge honom mer utrymme, men sedan tänkte jag "varför måste han sitta så bredbent för?" och då gjorde jag likadant. Så där satt vi på varsitt säte, bredbenta och jag hade god lust att sätta vänster armbåge i revbenen på honom.

Att vänta på att alla stigit ur innan man själv stiger på, är också något som bryts av en och annan. Här kan jag stå "först" och vänta på min tur för att få komma in och sedan är det alltid tre stycken som lyckas kliva på före mig. Tränger sig före!

På hemvägen är vagnarna överfulla. Jag får oftast stå till Gullmarsplan, men om jag väl lyckas få en sittplats, resulterar det ofta i att jag får en ryggsäck i huvudet. Överfulla vagnar, människor suckar och stönar och jag vill bara ställa mig på sätet och skrika "Det är inte mitt fel! Jag röstade vänster".

Mobiltelefoner. Ja, igår var det en kille som satt och pratade väldigt högt i sin mobiltelefon, så högt att han lyckas överrösta min iPod. Han skröt om sitt företag och sina evenemang. Till slut gav jag upp såväl iPod som bok.

I andra fall har jag hört unga tjejer prata om otrohet och killar. Jag har hört chefer som suttit på tunnelbanan och berättat i sin mobil hur jobbigt det kommer att bli när han/hon måste säga upp NN och NN nästa dag. På Tjuvlyssnat har ni ytterligare exempel. Jag har blivit påhoppad på grund av mina knappar (hbt-sosse).

Folk reser sig inte upp för gamla och gravida.

620 kronor betalar jag i månaden för detta "privilegium". Enligt borgarna är det billigt. De anser att 1000 är billigt. Borgarna vill att vi åker tunnelbana och borgarna vill att vi skall veta vår plats.

I våras och somras så cyklade jag till och från jobbet. Nu, med regn, kyla, möten, seminarium och övertid har jag inte längre möjlighet till detta utmärkta färdsätt.

När de höjde enhetstaxan var det någon som kom med en utmärkt initiativ - medelst en knapp som det stod "byt biljett" (eller något liknande), så kunde du, som just köpt din biljett och var klar med din resa, ge bort den till en annan. Det verkade dock inte fungera. Jag har inte sett dessa knappar på länge.

Är det inte dags för revolution snart? Trots min laglydighet gillar jag Planka: För en avgiftsfri kollektivtrafik som styrs av de som reser och arbetar i den.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jeesus, jag har slutat säga åt de små skitarna att ta ner fötterna. Det hjälper ändå inte, för en som tar ner är det två som sätter upp liksom- det är en hydra att slåss mot. Min sambo talade om för mig att jag var på väg att förvandlas till Kapten Stofil häromdagen - gubbkeps, piprökare och skäller på ungar som sätter fötterna på sätet vid 33 års ålder, ha ha!

Fasen vad mycket ni pyntar för kollektivtrafiken! Den styrande minoriteten i Götet sänkte förra månaden priset till 400 blankt från 520 och gjorde det gratis för pensionärer på förmiddagar kvällar och helger.

Alexandra Einerstam sa...

Kapten Stofil? Ja, du Nicklas - vad ska då jag kallas? Tant Besvärlig?

Här i Sthlm sänker inte den styrande någonting (jo, för de rika förresten), annars är det mest höjningar: A-kasseavgift, fackavgift, månadskort... etc.

Tobias sa...

20 kronors höjning och borgarna kan inte ens få tyst på folk. Hemskt. Jag tror iofs att samma människor inte skulle upphöra att existera med vänsterregering. ;)

Men det är fortfarande väldigt billigt. Ska flytta till Glasgow, och jag kommer betala cirka 660 kronor för 4 veckor, och då får jag bara resa i två zoner. Man får åka runt hela staden här i Stockholm. Lite perspektiv kanske?

Jag håller med dig om att SL tär på tålamodet. Men att skylla det på borgarna är lite... eller förresten väldigt konstigt. Det är väl vänstern som förespråkar den "miljövänliga kollektivtrafiken", och det är dom som vill göra det dyrare att köra bil, är det inte?

Alexandra Einerstam sa...

Är det inte kristdemokraterna som vill höja bensinen och är det inte den nya regeringen som vill höja bilförsäkringen och använda trängselavgifterna till att bygga vägar istället för att satsa stort på kollektivtrafiken? Mitt eget parti får också stå till svars, att de inte gjorde något förra mandatperioden. Nu kan vi dock inte skylla "allt" på sossarna längre, för nu är vi i opposition... och just nu skyller jag till och med regnet på borgarna. 620 kronor är dyrt för oss som fortfarande tjänar under genomsnittet.

Anonym sa...

He he, nja men du kan ju gå med i superhjältegruppen "Vänner av ordning"...=)

Tobias: Det är inte "väldigt billigt". I alla fall inte för oss som tjänar strax över 200000 om året. Varför ska man jämföra sig med de städer som är sämre?

Anonym sa...

du som ska till Glasgow, vet inte var du har tittat men
zon 1 samt 2 kostar 34.50 pund och det täcker ett område ungefär 30km tvärsöver(finns inte så mycket utaför detta). dvs du har 100% av Glasgow täckt. singel biljett t-r kostar för samma område ca 3 pund men jmf det med att du tjänar dubbelt så mycket efter skatt här borta(lägre skatt+högre lön).
http://www.firstgroup.com/ukbus/scotland/swscot/fares/index.php
att pendla mellan Glasgow samt Edinburgh är dyrt däremot: ca 2200 pund/år eller ca 80kr/resa

Erik Sandblom sa...

Visst kan du fortsätta cykla på vintern, det finns det många som gör. Det finns dubbdäck och sjuväxlade nav med fotbroms som inte behöver så mycket underhåll, även i snö och salt. En bra stänklapp på framhjulet minskar saltslitage. Navdynamo ger belysning ljus i ur och skur.

Med undertröja av ull eller polyester klarar man temperaturskiftningar. Lagerprincipen funkar även med finkläder. Earbags eller Buff passar bra till hjälm om du har det.

Tunnelbanan brukar vara mest överfull på korta sträckor i stan där det går fortare att cykla.

Istället för att sänka priset på månadskortet borde man erbjuda fler sittplatser, så att priset blir värt att betala!

Alexandra Einerstam sa...

Cykla hela vintern?! Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder?

Anonym sa...

Herregud vad jobbigt du har det. Lider verkligen med dig.

"Överfulla vagnar, människor suckar och stönar och jag vill bara ställa mig på sätet och skrika "Det är inte mitt fel! Jag röstade vänster"."

Vad har överfulla vagnar med höger/vänster att göra? Får inte plats fler tåg på gröna linjen oavsett majoritet.

/Jonas

Erik Sandblom sa...

Javisst, inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Och dåliga däck och dåligt plogade cykelbanor.

Man kan börja med att cykla sålänge det är barmark på vägarna. Sen kan man öva upp sig på olika underlag. Jag tycker det är rätt kul att cykla i snö och slask. Men det går långsammare. Är man bara lite försiktig går det bra. Glöm inte att hålla cykeln i bra skick.