Samtyckeskrav istället för tvångskrav i sexualbrottslagen?

Våldtäktsrättegångar är inte sällan en mardröm för målsäganden där gamla ligg dyker upp som vittnen, där valet av underkläder påstås ha med sexlusten att göra, där tidigare gruppsamlag verkar fungera som ett indirekt godkännande för att man därefter alltid vill ha gangbang, med vem som helst.
Däremot är det ytterst ovanligt att rättegångar om misstänkta våldtäkter innebär en resumé av de misstänkta gärningsmännens tidigare sexuella beteende. Trots att deras kvinnosyn, deras inställning till förnedringssex och hårda tag, deras erfarenheter av gruppsex faktiskt kan vara av intresse. Inte minst för deras trovärdighet
(
Aftonbladet).
-
I den våldtäktsdebatt som pågår höjs fler och fler röster som vill ha till en lagändring. Just nu läser jag två intressanta debattartiklar i Expressen och Aftonbladet. Miljöpartiet vill ha till en lagändring (Expressen) och jag är benägen att hålla med. Det har varit oroväckande tyst från mitt eget parti i våldtäktsdebatten. När skall Thomas Bodstöm uttala sig, eller är han nöjd med den lagändring som ägde rum 2005?!
-
Lagändringen 2005 resulterade i att polisanmälda våldtäkter ökade med 32 procent (Brå), men vad beträffar fortsättningen så vet vi ju facit - 90 till 95 av 100 anmälningar om våldtäkt läggs ner för att brott ”ej kan styrkas”.
-
Det är nog dags för en lagändring, men räcker det med enbart en lagändring?
-

STOPPA VÅLDTÄKTERNA NU!
1 kommentar:

Anonym sa...

Och hur skulle den här lagändringen se ut?

Försvaradvokaterna skulle bara möblera om lite i sin argumentation.

När har man gett sitt samtycke till något, förresten?