"Att ordna ett jobb inom fem dagar, det är ju omöjligt"

Shillan Amini och Rusul Mohammed har inte sett till några nya jobb (Foto: Lars Lindqvist)

-
Ovanstående säger socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) till SvD.
-
Moderaterna backar nu från ett av sina främsta vallöften! Det är en skandalöst svek mot väljarna, väljare som röstade på borgarna enbart i hopp om att få ett jobb.
-
Innan och under valrörelsen var det dock annat ljud i skällan. I moderaternas program stod att läsa: En jobbgaranti ska införas vilken innebär att en person som blir arbetslös och söker socialbidrag ska erbjudas arbete inom fem dagar. Om personen inte kan utföra erbjudet arbete ska utbildning eller annan sysselsättning skräddarsys. Den som inte accepterar den erbjudna försörjningsmöjligheten ska heller inte vara berättigad till socialbidrag.
-
Detta var inte ett löfte blott och bart från moderaterna. I ett gemensamt dokument, titulerat Arbete istället för bidrag (2005), skriver den så kallade alliansen:
-
En jobbgaranti ska införas i hela Stockholm som innebär att en person som blir arbetslös och söker socialbidrag, ska börja jobba igen inom fem dagar. Om personen inte hittar ett eget arbete eller inte kan matchas ihop med ett ledigt jobb, ska hon eller han tilldelas arbetsuppgifter i staden, exempelvis inom parkskötsel.
-
I förslag till budget 2008 har nu de borgerliga företrädarna svängt rejält i retoriken. Plötsligt handlar det inte alls om någon jobbgaranti, utan kanske/möjligen/eventuellt en handlingsplan eller en kontakt: en jobbgaranti ska gälla i staden vilket innebär att alla som idag är beroende av ekonomiskt bistånd på grund av arbetsbrist... ­­ska ges en snabb individuell bedömning, och garanteras en aktivitetsplan, arbete eller annan insats inom fem dagar (SvD).
-
Utanför Jobbcentrum, i Skärholmen, berättar Rusul Mohammed till DN att "hon sökte drygt 300 jobb under de två månader hon var inskriven där. Hon fick inte ett enda svar. Till slut tvingades hon jobba gratis åt en städfirma i en hel månad för att visa vad hon gick för. De var nöjda med henne, så hon fick jobbet. Anmäla företaget? Aldrig".
-
Ett år efter valet är många, som röstade på borgarna, besvikna. Om jag var arbetslös och blev lovad ett jobb inom fem dagar, då skulle jag också vara besviken, nej förresten, jag skulle vara förbannad om inte det löftet hölls. Den moderatledda regeringens jobbsvek saknar motstycke!5 kommentarer:

Anonym sa...

Kristerssons kommentar är en total sågning av Kristina Axén Olin. Detta med jobbgaranti var hennes främsta vallöfte - konstigt att ingen gör den kopplingen. Men å andra sidan är hon ju Mrs Untouchable i Stockholmspolitiken.

Alexandra Einerstam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alexandra Einerstam sa...

I en radiodebatt den 13 september 2006 lovade dessutom Axén Olin (m) att dessa jobb skulle vara till avtalsenlig lön... vilket hån detta är mot väljarna!

Anonym sa...

Eh, det är mindre jobb nu än på minst 17 år i Sverige enligt statistiska centralbyrån. Sossarna tycker till och med att plusjobben är bra. Det vallöftet var otroligt naivt, men jag tror inte sossarna skulle fixat fram fler jobb, även om dom gärna tar åt sig äran för den politik som dom vid årsskiftet kallade katastrofal.

Anonym sa...

Exakt vem tycker att mer jobb är dåligt Tobias? Ingen. Det är inte det vänstern kritiserar...