Patriarken talar

Ja, det speglar ju hur samhället ser ut idag, det är tyvärr nästan bara gubbar på höga positioner. Medaljerna ska dessutom ges för lång och trogen tjänst inom något område,
vi kan ju inte ge medaljer till 25-åriga tjejer "bara för att".
-
Hans Majestäts Carl XVI Gustaf (SvD)
-
Svenskan har tidigare (här och här) tagit upp Hans Majestät Carl XVI Gustafs ovilja att dela ut medaljer till kvinnor. Ovanstående citat är ett hån mot kvinnor. Borde inte vår statschef vara en föregångare och dela ut sina medaljer så att det avspeglar folket? Menar vår statschef på fullt allvar att medaljutdelningen är en avspegling av samhället såsom det ser ut år 2007 eller vill han med detta medel befästa gamla unkna könsroller? Jag efterlyser en statschef som talar sig varm om jämställdhet och visar det med de medel han har att tillgå. Ett förslag till Hans Majestät Carl XVI Gustaf är att använda det höjda apanaget (han får ytterligare 10,6 miljoner av borgarna) till jämställdhetsprojekt istället för att använda anslaget till fula, dyra väskor.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Torekov-kompromissen från 1970-talet innebar ju att kungen inte ska ha någon politisk makt. Är det inte i strid med detta att hävda att kungen ska vara föregångare inom ett visst fält av politiken?

Alexandra Einerstam sa...

Allt är politik! Om jämställdhet är partipolitik bör han inte lägga sig i, men nu talar vi om jämställdhet mellan könen och då anser jag att vår statschef bör vara en föregångare. Han talar sig ju varm om miljö, varför inte om jämställdhet?

Anonym sa...

Om du menar att medaljutdelningen ska avspegla det svenska samhället så borde de väl lottas ut via någon dator på SCB? Att dela ut medaljer efter förtjänst oavsett kön är väl orättvist mot icke meriterade?

Alexandra Einerstam sa...

Jag tycker vi avskaffar monarkin helt och hållet (och det sade jag med glimten i ögat)

Plastfarfar sa...

Finge jag en belöning bara för att en PK-kvot skulle uppfyllas, så skulle jag tacka nej.

Tobias sa...

Jag är helt och fullt republikan. Ingen makt ska ärvas. Hur kan man kalla sig socialist och vara rojalist är obegripligt.

Alexandra Einerstam sa...

Socialist och rojalist - har jag kallat mig rojalist i detta blogginlägg?