Vårdval Stockholm - för att öka klasskillnaderna

De så kallade socioekonomiska skillnaderna har hittills varit en av flera viktiga faktorer som påverkar hur mycket pengar en vårdcentral får för att klara sitt uppdrag. Men nu ska man inte längre väga in att det i vissa områden bor många invandrare, fattiga och lågutbildade som ofta är sjukare och behöver med vård än andra (SvD).
-
Förra lördagen var jag på Upptakten och närvarade bland annat på ett seminarium som landstingspolitikern Dag Larsson höll i. Han berättade bland annat att vårdcentraler som Rågsved och Högdalen skulle förlora 7-8 miljoner kronor per år (enligt SvD 10-12 miljoner). Han berättade vidare hur svårt det var att få ut material som han och övriga socialdemokratiska landstingpolitiker efterfrågade.
-

Nu har SvD dock kommit över hemligstämplad material, som bekräftar Dag Larssons och andra landstingspolitikers farohågor.
-
Rågsved, Högdalen och Hagsätra är de stora förlorarna. Vinnarna är Stockholms innerstad, Nacka och Bromma. Tydlig klasspolitik från den borgerliga regeringen!
-
De tar bort de socioekonomiska faktorerna och återigen ser vi vilka som drabbas - förorterna. Vi ska väl ändå inte gå bakåt och återinföra fattigvården säger en av patienterna som besöker Rågsveds vårdcentral (SvD).
-
Borgarna säger naturligtvis att sjukvården blir bättre och effektivare även i "socialt utsatta områden" (SvD). Oppositionen försöker misskreditera vad alliansen vill åstadkomma med Vårdval Stockholm säger kristdemokraten Stig Nyman. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Cirka 40 procent av sin budget förlorar Rågsved och Högdalen.
-
Hur kan sjukvården i Högdalen och Rågsved bli bättre och effektivare, när borgarna tar bort de socioekonomiska faktorerna? I Högdalen och Rågsved bor många fattiga, lågutbildade och invandrare, som behöver mer vård än andra. Hur kan vårdcentralerna i Rågsved bli bättre och effektivare när vi förlorar 40 procent av vår budget och har lika mycket patienter som innan?

Vårdval Stockholm är ett sjukt förslag!

Läs också Johan Sjölanders inlägg.

Inga kommentarer: