En bok för alla (rika)

Många av oss har något slags förhållande till En bok för alla, till och med moderaten Hans Wallmark talade sig varm om En bok för alla i den interpellationsdebatt som hölls i Riksdagen i augusti:

Låt mig därför först, herr talman, som en liten anekdotisk utvikning till Margareta Israelsson och kulturministern berätta lite grann om min egen bakgrund i förhållande till En bok för alla och läsandet. Då måste vi återvända 25–30 år tillbaka till Norrbotten och Haparanda där jag då bodde. Den bokhandel som betydde mycket för mig och många andra i Haparanda slogs igen. Den försvann, och det gjorde att under många år hade vi möjlighet att få tag på litteratur och böcker endast via Konsum. I Konsum sålde man En bok för alla. Jag tror att väldigt många i likhet med mig själv köpte En bok för alla i Konsumbutiken i Haparanda för 30 år sedan. Det var den enda möjligheten att få tag i litteratur.

Dock menar Hans Wallmark och vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att böcker har blivit lättillgängliga. Böcker går numer att köpa via internet till en relativt billig penning, så varför försvarar Margareta Israelsson och jag En bok för alla om det är en "förlegad 30-årig kulturpolitik"? Varför protesterar vi mot att den moderatstyrda regeringen tänker slopa stödet till En bok för alla?

För det handlar om kvalitet, det handlar om att stimulera läsande. Det finns fortfarande grupper, det finns fortfarande barn och ungdomar, det finns fortfarande platser i vårt avlånga land som behöver En bok för alla. Det statliga stödet gör det möjligt att ge ut kvalitetsböcker till ett lågt pris. Kvalitetsböcker som inte nödvändigtvis ligger på topp tio, eller som kanske inte alls skulle ges ut om det inte vore för det statliga stödet. 10,2 miljoner gör det möjligt för en bok für alle!

En bok för alla förknippar jag med den lyriktävling som hölls varje år på gymnasiet. Två år vann jag svensklärarnas pris för mina dikter. Priset var en bok från just detta förlag. De två böckerna (med juryns motivation limmad på insidan av bokpärmen) står sönderlästa i min bokhylla.

2 kommentarer:

Tobias sa...

Jag köper böcker. Är jag rik? Pocketböcker är väl billiga om nåt. Hur gratis måste det vara egentligen? Snacka om att kämpa mot väderkvarnar.

Anonym sa...

Jobbar du halvtid som uska och har tre barn som ska ha lite kultur och som du kanske vill ska slippa biblioteket ibland eller om det är lång kö?

"Hur gratis måste det vara egentligen?" Mot bakgrund av den kommentaren från pn företrädare för nuvarande regering är det inte några svårigheter att begripa att stödet för er är så lågt att talmannen snart är skyldig att utlysa extraval.