Vilda västern

För något år sedan gick jag en fortbildningskurs i BYA och vi spånade lite grann om framtiden för väktare, ordningsvakter och skyddsvakter. Vi talade bland annat om den framtid då utländska vaktbolag får verka i Sverige:
-
Det kommer att bli lönedumpning! Vad ska vi då konkurrera med? Måste vi sänka våra redan låga löner?

-
Det var några reaktioner. Den tiden har nu kommit (
DN/SvD). Olyckligt nog har DN lyckats blanda ihop två olika EU-direktiv:
-
DN:s artikel 2007-09-21 om att utländska bevakningsföretag ska kunna bedriva bevakning i Sverige utan myndighetskontroll är enligt branschens bedömning en sammanblandning av två olika EU-direktiv, Tjänstedirektivet och Yrkeskvalifikationsdirektivet. Det senare kan göra det möjligt att för utländska enskilda arbetstagare att arbeta i s.k. reglerade yrken (
BYA).
-
Lars Tonneman (RPS) är orolig för rättsäkerheten och rättstryggheten här i Sverige och det med all rätt. Precis som Tonneman kan jag se mindre seriösa vaktbolag ägna sig åt en något ljusskygg verksamhet (klicka här för ett exempel).

-
För något år sedan visades ett debattprogram på Tv3 om bevakningsbranschen. Ett av inslagen visade Falck (här i Sverige heter de numer G4S efter ett antal namnbyten, de äldre kallar sig fortfarande för ABAB-vakter) i Estland. Det var inte blott och bart pistoler, det var k-pistar et cetera. Betänk då att det är ett seriöst vaktbolag i Estland.

-
Här i Sverige hade vi Förenade Vakt, med en chef som gömt vapen på kontoret och bilar med oranga saftblandare i bästa, amerikanska snutanda. Förenade slakt kom företaget att skämtsamt kallas bland övriga bevakningsbolag, detta i och med att det även framkom att väktare från Förenade Vakt använt onödigt mycket våld i ett par fall.
-
Trots exemplet med Förenade Vakt ligger bevakningsbranschen, här i Sverige, långt före andra länder vad beträffar krav och utbildning av väktare, ordningsvakter och skyddsvakter. Vi är ett föregångsland även inom EU, där krav och utbildning på bevakningsmän kan variera kraftigt.

-
Hur ska då de svenska bevakningsföretagen kunna vara konkurrenskraftiga utan att tvingas till lönedumpning? Medelst kvalitet! Mer utbildning, högre krav och kontroll.
-
Om vi inte vill sänka våra löner måste vi visa att vi är bäst, så enkelt är det. Vi må vara dyrare, men vi garanterar kvalitet, vi garanterar rättsäkerhet och vi garanterar rättstrygghet.
-
Semper Fidelis!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jasså. De svenska bevakningsföretagen kanske borde komma till rätta med problem som insiderbrott, hög personalomsättning, löner osv innan det börjar talas om kvalitét och rättsäkerhet. Idag ses personalen mer eller mindre som förbrukningsvara. Det är inte särskilt attraktivt att söka jobb inom bevakningsbranschen och företagen har svårt att rekrytera och hålla kvar "rätt" folk. Samtidigt som personalen i många fall inte får förutsättningarna att kunna leverera den där kvaliteten du utlovar. MEN det är (åtminstone kortsiktigt) lönsamt. Som vanligt en fin yta med ett mindre fint innehåll. Så det är kanske bra för de etablerade företagen att de får ett nytt lågvattenmärke att jämföra sig med. Då kan de iaf glänsa lite extra. ;)

Anonym sa...

Jaa, vad bra! Ser fram emot den dag vi kan få motsvarande Homeland Security (lätt fascistoid organisation i svart läder som åker runt och kontrollerar saker som ses som "antiamerikanskt" och tystar det) och det underbara value-for-money-företaget Blackwater här i Sverige! De där vänsterelementen börjar bli jobbiga nu!

Eller inte...