Vi har råd med rättvisa!

Jag fortsätter att blogga om budgeten som finansminister Anders Borg presenterar idag (och mer kommer det troligtvis att bli):
-
Jag skrev i tidigare inlägg att vissa högermänniskor anser att moderaterna & Co. är för rättvisa och för socialistiska. I detta inlägg tänker jag påvisa att den politik som förs och kommer att föras av moderaterna inte är rättvis och socialistisk.
-
Vad vi de närmaste tre åren kommer att få se är en medveten politik som leder till ökade klyftor (det har vi förresten redan sett under det gångna året).
-
Skattelättnaderna tillfaller de som redan har, på bekostnad av de som redan har det sämst. De verkliga låginkomsttagarna, arbetslösa, deltidsarbetande, sjuka, förtidspensionärer och ålderspensionärer med låg pension, dessa grupper får inga skattesänkningar!
-
Moderaterna talar ofta om det så kallade utanförskapet. Vad vi nu ser är en budget som är orättvis, som vidgar klyftorna trots goda tider. Det är en politik som ökar skillnaderna mellan de som arbetar och de som står utanför:
-
Lotta Bouvin-Sundberg intervjuar Pär Nuder (Svt):
-
LBS: Anders Borgs och regeringens röda tråd i budgeten är ju jobblinjen...
PN: Det är ingen röd tråd, det är en blå tråd. Den politik som man för, den leder till ökade klyftor. Man hoppas och tror att ökade klyftor ska leda till fler jobb, att de arbetslösas sämre ekonomiska villkor, ska leda till att de tvingas ut på någon slags låglönearbetsmarknad.
-
Det finns vissa som anser att vi sossar inte anser frågan om arbete är viktigt. Att vi rycker på axeln åt det medborgare anser vara en av de viktigaste frågorna - arbetslinjen. Vi anser naturligtvis att det är oerhört viktigt att få folk i arbete, men det får inte ske till priset av ökade klyftor i samhället. Vi har råd med rättvisa!
-
Vi sossar skapade nya jobb när vi satt i regeringsställning, utan att ta bort förmögenhetsskatten, utan att försämra villkoren för sjuka och arbetslösa och utan dokusåpan Fastighetsskatten.
-
Anders Borg står nu i talarstolen och orerar om frihet och om jobb. Vad är det för arbeten han egentligen talar om och vad är det för frihet?
-
Till exempel vi som är högutbildade inom humaniora, vi sitter i spärrvakten, vi sitter i receptioner och vi arbetar som brevbärare. Vilken kunskapsförlust! Vi vågar nämligen inte överge våra underbetalda, statuslösa arbeten för en projektanställning på till exempel Riksantikvarieämbetet, vi vågar inte lämna vår heltidsanställning för en tre månader lång arkeologisk utgrävning, för vi vet att det kommer en tid då vi är arbetslösa (och när vi är arbetslösa skall vi straffas).
-
Det finns andra som vantrivs på sina arbeten, men de vågar inte söka nytt jobb. Är det den friheten som Borg talar om? Det viktigaste är att ha ett jobb, men det spelar ingen roll vilket slags jobb?
-
Det finns arbetslösa, utan utbildning som är villiga att ta vilket jobb som helst, för det finns en stolthet i att ha ett jobb, att känna sig behövd på arbetsmarknaden (men nu sitter vi andra på de arbeten som de med glädje skulle ta). Att ha ett arbete är viktigt även för den sociala biten. De fuskare som Borg talar om är få, men han får det att låta som om de är många. Han har fel! De flesta här i vårt avlånga land vill arbeta, men om man arbetar vill man också ha en skälig lön och om man har genomgått en utbildning, kanske man vill ha ett arbete som man utbildat sig till.
-
Det finns människor i Sverige som letar med ljus och lykta efter ett jobb, men får inget. Jobbgarantin som utlovades har nu förvandlats till en sporadisk kontakt med något Jobbtorg. De som trodde på den så kallade alliansen beträffande arbete inom fem dagar, är nu besvikna!
-
Anders Borg vill att vi akademiker skall börja jobba redan dagen efter vår examen. Han vill att filosofie magister skall stå och flippa hamburgare, eller jobba som väktare och under tiden skall filosofie magister söka arbete.
-
Ja, men Borg - precis så tänkte jag också för några år sedan. Jag är frisk och jag är arbetsför och under tiden jag jobbar som väktare/ordningsvakt skall jag söka arbeten som jag är utbildad för.
-
Jag kan berätta för Borg att jag fortfarande arbetar som ordningsvakt. Jag har lån, jag har räkningar och jag är livrädd för att överge min heltidsanställning. För jag vet att om jag tar en projektanställning, om jag hoppar på en arkeologisk utgrävning så kommer det perioder i mitt liv av arbetslöshet och de perioderna skall jag straffas av Borg & Co.
-
Borg talar om den där tusenlappen som vi endast ser på lönespecifikationen, men andra höjningar äter upp denna tusenlapp. Det är en tusenlapp på bekostnad av rättvisa, på bekostnad av den svenska modellen, en tusenlapp på bekostnad av den svenska välfärden.
-
Jämställdhet och rättvisa? Absolut inte! Det är illaluktande klasspolitik! Borg och Co. tänker straffa de deltidsarbetande och vi vet att de deltidsarbetande i hög utsträckning är kvinnor. Detta är ingen jämställd budget! Budgeten slår hårt mot kvinnor! Det är kvinnorna, den nya arbetarklassen, som skall straffas. Det är vi kvinnor som gulaschbaronerna på Regeringskansliet skall försätta i ett ännu större utanförskap! Vi skall veta vår plats, vi kvinnor skall vara underordnade männen. Så förhåller det sig när den moderatledda regeringen får styra och ställa. Sveriges anses vara det mest jämställda landet... inte länge till.
-


Vi har råd med rättvisa!
-
Mer läsning:
SvD
DN
Svt
SvD
SvD
DN
Aftonbladet
Expressen
2 kommentarer:

Migrapolis sa...

Alla blir förvånade att Kommunal och Handels tar snyltarnas och de höga skatternas parti. Detta trots att lägre skatter och färre parasiter, skulle gynna dem fackförbunden är avsedda för, de som ids arbeta.

Men det handlar kanske inte om detta, det handlar väl om bevarandet av den svenska modellen, att göra stora grupper till offer så att de sedan röstar rätt, dvs rött, på bidragskartellen.

Att man dessutom skapat en ny stor samhällsklass sedan 1980 som passar som hand i handske för detta, de över 1 miljon som fått permanent uppehållstillstånd, försklarar kanske en del.

Anonym sa...

Socialister är de mest egoistiska. De vill inte enbart leva på sin egen lön, de vill leva på andras lön också. "Vi har råd med rättvisa". Vilka Vi? Snyltarna är de som vill leva på andras arbete. De vill gärna se andras arbete som sitt eget.