Moralkonservativa vindar blåser i Italien

Rätten till abort har blivit en het fråga i Italien inför det kommande valet. Jag har tidigare skrivit om detta, men nu tar DN (pappersupplagan, s. 22) också upp det.
-
Journalisten Miriam Mafai (82 år) säger till DN: För trettio år sedan hade kyrkan paradoxalt nog mindre än idag. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva att någon skulle vilja riva upp den abortlag vi kämpade oss till på 70-talet (1978 kom lagen om abort).
-
Guliano Ferarra har lanserat ett antiabortparti lagom till valet. Ferrera kallar fria aborter "den största skandalen i vår tid".
-
DN intervjuar vidare läkaren och politikern Paola Binetti. Hon är orubblig i sin tro och ordet "kompromiss" finns inte i hennes värld. Binetti anser att homosexualitet är ett avvikande och onormalt beteende: L'omosessualità è una devianza della personalità (la Repubblica). Binetti är sedan länge med i Opus Dei, en mycket kontroversiell kraft inom den katolska kyrkan (läs Aftonbladets artikel om Opus Dei). Binetti anser vidare en katolska kyrkan kommer att behålla sitt äktenskapsmonopol: En lag om partnerskap kommer aldrig att införas i Italien (det katolska grannlandet, Spanien, har dock tagit steget längre och infört könsneutralt äktenskap).
-
Att ett EU-land som Italien inte har en lag som ger ogifta par juridisk trygghet och likvärdiga sociala rättigheter säger också något om den katolska kyrkans ställning i Italien.
-
Mafai säger slutligen till DN: Låt oss säga att ett parti som definierar Vatikanen som en motståndare har redan förlorat i förväg.
-

Inga kommentarer: