Partiordförande Mona Sahlin är orolig

Socialdemokraterna tappade 19 000 medlemmar förra året. Sedan 1990-talet har medlemskåren halverats. ”Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år” säger Sahlin till Göteborgs-Posten.
-
Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Många röstar på sossarna, men är inte medlemmar i partiet. För dem räcker det med den röst de lägger på partiet. Vi vill naturligtvis att de som röstar på sossarna även är medlemmar i partiet, för att socialdemokraterna är en folkrörelse och inte ett propagandaparti som moderaterna.
-
Ett medlemskap ger inflytande! Jag betalar 586 kronor per år till de socialdemokratiska föreningar jag är med i. Jag har fått tillbaka dessa pengar 100 gånger om.
-
Därför förvånas jag över Sahlins pessimistiska uttalande. I motsats till henne skulle jag säga att visst har vi tappat medlemmar, men vi kommer att göra allt i vår makt för att få nya medlemmar.
-
Jag är med i Avantgarde och HBT-socialdemokraterna. Båda dessa föreningar rekryterade en mängd nya medlemmar förra året. Rebella har samma positiva utveckling. Varför vi lyckas med det som partiet i stort misslyckas med, är just för att våra föreningar attraherar människor som inte är medelålders (och ännu äldre), vita, heterosexuella män. Våra föreningar är såväl sociala som politiska föreningar. Att ha roligt i föreningen är precis lika viktigt som att göra politik.
-
Min uppmaning till Mona Sahlin är att hon tar hjälp (och lär sig) av föreningar som HBT-sossarna, Avantgarde och Rebella för att locka nya grupper till partiet och vända den negativa trenden.
-
Jag har redan ett handfast tips, som jag inte kan skriva om på denna blogg, men Sahlin är välkommen att kontakta mig och mina vänner i
HBT-sossarna, Avantgarde och Rebella. Rebella har också en bra blogg.
-

DN
SvD

1 kommentar:

Anonym sa...

Spelar det någon roll vilket parti det röstas på när resultatet i slutänden är detsamma. Vi verkar alla ingå i en kedja där det handlar om att trampa på andra för att hålla sig själv över vattenytan. Pengar är det rådande maktmedlet. I ett samhälle där det räcker med ett litet streck eller några bokstäver för att ödelägga en människas liv är det svårt att tro på olika färger. Rött, blått eller grönt är för den som inte blir respekterad mer och mer kopplat till de skador man ådrar sig i fallet. Då när besluten redan har fattats. Oavsett färgen på makten är det vi människor som kan göra skillnad genom att fråga oss själva. På vilket sätt bidrar vi till att människor stöts ut i vårt samhälle?