Socialtjänstens hjältar - Del II

Socialsekreterare är bland de sjukaste i landet skrev jag i ett tidigare inlägg. Socialsekreterare har en orimlig arbetssituation och i och med att den moderatstyrda regeringen kommer med ytterligare sparkrav är denna situation, som socialsekreterare befinner sig i, ohållbar! Nu redovisar Akademikerförbundet en medlemsundersökning om socialsekreterarnas arbetssituation (under projektet Uppdrag Välfärd). Läs hela undersökningen här.
-
Varannan socialsekreterare i undersökningen säger att de har svårigheter att leva upp till socialtjänstlagens intentioner. Detta beroende på ekonomiska krav som ställs på dem att spara pengar, att välja andra behandlingsalternativ, med andra ord, det som är billigare.
-
Varannan socialsekreterare i undersökningen säger att politikerna visar liten respekt för deras arbete. När politikerna och socialsekreterarna har olika uppfattningar om hur arbetet ska utföras har politikerna fattat beslut på ekonomiska grunder. Inte på de yrkesmässigt professionella förslagen.
-
Det här är skrämmande! Den moderatstyrda regeringen raserar den svenska välfärden på grund av den Übermenschideologi de står för.
-
Socialtjänsten är det yttersta skyddsnätet. Till socialtjänsten vänder man sig i sista hand och då ofta med skam och rodnad. För det är fortfarande skamligt att gå till socialen. Högern försöker få det till att var och varannan fuskar och utnyttjar socialen och visst finns det fuskare, men de utgör en liten del. Inget system är vattenfast och den som verkligen behöver detta skyddsnät, skall aldrig drabbas av att andra missbrukar systemet.
-
Regeringens sparkrav drabbar såväl socialsekreterarna som klienterna. Är det ett sådant Sverige vi vill ha? Vill vi ha en regering som monterar ner vår välfärd?
-
SvD
-
(Bilden ovan är kopierad från Svd Grafik)
-

4 kommentarer:

Anonym sa...

Iofs har du rätt. Men undersökningen handlar om hur många som inte tycker att politikerna visar respekt INOM kommunen.

Att högern skulle vara främsta orsaken är också att ta i. Det var Göran Persson som började driva besparingen redan 2002 som det stod i Aftonbladets artikelserie. Däremot har högern mer koncentration på rehabliteringen, och vill anställa fler att ta hand om administrationen inom polisen och socialtjänsten, något som sossarna tidigare förbjudit.

Problemet är äldre än senaste regeringen. Det är ganska oärligt att säga något annat, och väljarna kan se igenom det.

Alexandra Einerstam sa...

Tobias: De har slagit ihop olika stadsdelar... På Östermalm ingår nu Östermalm, Kungsholmen och Norrmalm. Jag har jobbat där. Det är omorganisationer och sparkrav och det drabbar alla!

Anonym sa...

Jag tycker iofs att man ska göra en tillfällig stor satsning för att få myndigheterna att funka bra igen. En myndighet i taget vore idealet.

Man skulle helt klart kunna gå över försäkringskassan som första. Fokusen på rehabliteringen som nuvarande regeringen har är inte fel, men den är tyvärr inte realistisk för att få ner sjukantalet.

Det behövs inte minst en satsning på sjukvården. Att folk väntar så länge på behandling är helt galet. Det är lite därför jag är för privatiseringar. Vetenskapen är för komplicerad och avancerad för att politiker ska förstå den. För mycket att sätta sig in i. I det här fallet förstår sig läkarna sig bättre på det än politikerna, en grundinställning hos moderaterna.

Det är många som säger att myndigheterna fungerade bättre på 60- till 70-talet. Jag tror att det beror mycket på att man kräver överkvalificerad arbetskraft på saker som skulle kunna smidigare skötas av andra så som det var en gång i tiden. Varför sossarna börjat tycka att det är fult att vara i tjänsteyrken är helt obegripligt. Det är inte förnedrande att ha ett jobb i tjänstesektor, och har lett till försämringar.

Sparkraven är ju inte bra, och det är inte roligt att vara väljare i den frågan för det finns inga bra alternativ. Det bästa man kan göra är att rösta på vänsterpartiet, men dom har ju knappt något inflytande i dessa/några frågor.

Synd är att högern fortsätter på samma väg. Ibland kan man inte se skillnad på vad vänstern och högern gör med skillnad på retoriken...

Alexandra Einerstam sa...

Ett intressant inlägg Tobias, jag förstår din synvinkel. Försäkringskassan är också en myndighet som dras med problem. Om problemen startade med s eller med m, spelar ingen roll. Jag oroar mig för människorna. Att det är människor som drabbas! Att det ibland är svårt att skilja höger från vänster, mmm... delvis... framför allt när de i utskotten går på samma linje, men ideologiskt är det stor skillnad.

"Vetenskapen är för komplicerad och avancerad för att politiker ska förstå den"

Jag gillar inte den meningen Tobias. Politiker är nämligen "vanligt folk", med yrken och utbildningar även de. Politiker är inget yrke, utan ett förtroendeuppdrag... alla CV, på högt uppsatta politiker, finns att tillgå på nätet. Där ser du vilken bredd som finns.