Jas i ny förpackning - Del II

Igår skrev jag att Sten Tolgfors, i egen hög person, skulle åka till Norge och skriva under "avtalet". Det var fel. Han är bara där för att lämna över offerten.
-
SvD skriver idag om det 60-åriga samarbetet mellan Norge och USA: Men faktum är att Saab slåss mot ett 60-årigt norsk-amerikanskt försvarssamarbete, där samtliga piloter och officerare dels utbildats, dels flugit amerikanska stridsflygplan i många, många år.
-
super-Jas mot Joint Strike Fighter (JSF). Det låter som David mot Goliat, men jag tror inte den här försvarshistorien slutar på samma sätt som Davids seger över Goliat.
-
SvD skriver också att svenskarna dumpar priset och undrar om det är tillräckligt. Nej, det är inte tillräckligt. Jas är och förblir osäljbart! Hur mycket man än paketerar om Jas och kallar planet för superduperextradeluxmegagigantultra-Jas eller hur billigt planet än är, så finns det ingen marknad för Jas. Det finns andra krigsmakter, men betydligt mer resurser, som gör bättre plan.
-
Jag förstår inte varför vi lägger ner så många miljoner och miljarder på ett osäljbart plan!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har du för förmåga att bedöma vilken potential planet har? JAS har ju redan sålts till fyra-fem länder redan - Sydaftika, Thailand och Tjeckien bland annat.

Anonym sa...

Alexandra; Det finns ett flertal tillverkare av stridplan, men det är bara ett som är utvecklat för att försvara Sverige på bästa sätt.
Stridplan utvecklas för olika ändamål, och det amerikanska alternativet som Norge och Danmark tittar på är ett attackflygplan för långdistanskrig. JAS planet är summan av exakt dom egenskaper som behövs för att försvara ett litet land.

Anonym sa...

Faktum är att väldigt många insatta bedömmare tycker att Gripen är ett väldigt bra plan. Det är också väldigt ekonomiskt och kostar tex bara 60% av vad en Eurofighter kostar, trots detta är Gripens prestanda jämförbart med Eurofighter, i vissa avseenden är Gripen faktiskt mycket bättre.
Vad grundar du dina åsikter på?

Alexandra Einerstam sa...

http://www.fokus.se/2008/04/sa-tog-sverige-bakvagen-in-i-nato/

Christian Christensen sa...

Att den förbättrade Super-Jas planet har har längre räckvidd är inte huvudanledningen till att bygga planet. Super-Jas är ingen bakväg in i NATO.
Sverige har varit inofficieltt medlem i NATO sedan tidigt 50 tal.
Super-JAS planet är ett led i att behålla knowhow i Norden, och det är en av dom sista projekten i Sverige som kan göra oss relativt oberoende "in case of war". Att fortsätta utveckla militär tech i Sverige handlar inte om att bygga krig, det handlar om att bygga försvar och upprätthålla unik Svensk etik, så långt det går, oerhört viktigt.