De gröna kilarna ÄR heliga

STOCKHOLM är en av världens grönaste storstäder. ­Förorter ligger som öar i grönska, naturupplevelser är ­aldrig långt borta. Men det gröna har också skapat isolering och segregation, och nu när tiotusentals bostäder ska byggas utanför tullarna ifrågasätts gamla folkhemstankar. Det gröna kan inte längre vara heligt (SvD).
-
Skydda Storstockholms gröna kilar. Javisst ska bostäder byggas i Stockholm, men hänsyn måste tas till Stockholms grönområden!
-
För er som vill veta mer om moderaternas miljöpolitik, kan läsa det här inlägget.

2 kommentarer:

Marga Yaga sa...

Segregering skapas inte av grönområden utan vid kaffeborden i “vi och dom-relaterade diskussioner” om i princip allt som hör mänsklig vardag till. Det sker hemma likaväl som ute, på arbetsplatser, utbildningar etc. Stadens grönområden är viktiga, inte bara som lungor, inte bara för människor utan för andra varelser: stadens djur- och fågelliv till exempel. Tur att snf satsar för att bevara!

Man skulle lika gärna kunna säga att Järvafältet binder samman förorterna Rinkeby, Kista, Husby, Akalla och Hjulsta som att fältet separerar. Det finns gott om gångvägar och stigar i området och de som går emellan dessa förorter - eller bara ikring för rekreation - är av alla åldrar och alla nationaliteter. Här finns damer i burka som går från Husby till Rinkeby för att handla eller träffa vänner, här finns hundägare av olika ursprung som ackompanjeras av sina fyrfotingar i olika storlekar; här finns joggare, pensionärer, ungar i alla åldrar, tjejer med häst och vagn. Till och med ungdomar som promenerar getter! Ställen som Akalla 4Hgård försöker motverka segregation, men Akalla 4Hgård lever under ständigt ekonomiskt hot. Då räcker inte integrationstankar för stöd, konstigt nog. Om vi istället tittar på ett urbant fenomen, Kista galleria, så finns även där folk av flera nationaliteter, men umgås de mer än vad gör i det gröna? Att skylla segregationen på Stockholms gröna kilar luktar lobbyism för att få exploatera.

gardebring sa...

Sanningen är naturligtvis någonstans mittemellan. Vissa kilar agerar helt uppenbart som barriärer medan andra inte gör det. Det får avgöras från fall till fall. Jag menar att det är helt uppenbart att man kommer att behöva nagga en del av kilarna lite i kanten för att skapa en sammanhållen och hel stad. Stockholm lider idag mycket svårt av sin uppslittrade karaktär där områden ligger isolerade från varandra (ett resultat av en mycket medveten strategi för övrigt som idag dock visat sig mycket problematisk).