Det finns rötägg i varje bransch

Peter Althin och Anton Strand skriver i en debattartikel i Aftonbladet om att "inkompetenta socialarbetare ödelägger liv”.
-
Dessa två skriver om mål (från deras egen advokatfirma) som visar på denna "inkompetens". De ser detta från sitt juridiska perspektiv och skriver: Många av våra klienter berättar att de från socialtjänsten möts med arrogans och ovilja att hjälpa. Tyvärr överensstämmer denna bild många gånger med vår bild.
-
För kännedom:
-
1. Det finns inkompetenta människor (och ett och annat rejält rötägg) i varje yrkesgrupp.
-
2. De klienter som kommer till Althins advokatfirma, är de som råkat i kläm och det behöver inte bero på socialsekreterarens inkompetens (men kan göra det). Det kan lika gärna vara så illa att klienten är en av dem som drabbats av den moderatstyrda regeringens sparkrav, på hopslagningar av stadsdelsnämnder och omorganisationer. Vidare har socialsekreterare en orimlig arbetsbörda (d.v.s. för många klienter som handhas av varje socialsekreterare), de lider av tidsbrist, de är stressade och de står under stark press. Det är nämligen socialsekreterarna som får ta "skiten". De personligen är ansvariga för politikers beslut anser vissa klienter. Ett korrekt fattat beslut kan, från klientens sida, vara "helt åt helvete".
-
3. Klienten kanske är på Althins advokatbyrå för att överklaga ett beslut (som fattats korrekt av av socialtjänsten) och nu är missnöjd med beslutet.
-
4. De klienter som kommer till Althins advokatbyrå är i minoritet. Majoriteten av klienterna går inte till en advokatbyrå, eller uttalar sig inte i media om de blivit väl mottagna eller om de fått korrekt hjälp.
-
Därför förklarar ovanstående (speciellt nummer 4) mycket väl Althins och Strands "bild" på hur det ser ut. Om man bara möter klienter som blivit illa behandlade, (om det så är av socialsekreterare, vakter, poliser, läkare et cetera), är det lätt att generalisera. Det är lätt att glömma, att den som stiger innanför Althins byrå, representerar inte alla klienter utan enbart sig själv.
-
Att Peter Althin är kristdemokrat och därmed en del av den så kallade alliansen, innebär att det är han, hans partikamrater och övriga allianspartier som har makt att förändra i nuläget. Istället för en debattartikel, kanske Althin ska skriva en och annan motion eller interpellation i Riksdagen och besöka ett och annat departement på Rosenbad? Ja, regeringen borde se över sina åtgärder en extra gång, så att dessa inte drabbar klienter eller socialsekreterare.
-
Läs gärna mina två tidigare inlägg om socialtjänstens hjältar här och här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

I en LVU förhandling nyligen frågade föräldrarnas ombud varför det var så mycket prat om barnet, och barnets behov, Men ingenting om föräldrarna?
Så nog finns inkompetens inom de flesta yrken.

Unknown sa...

Det finns ju både hjältar och rötägg i alla brancher. Dock så visar det första stycket i debattartikeln på det mest skrämmande, som du väljer att inte kommentera: Att bara 20 procent av socialsekreterarna anser att barnets hälsa är viktigare än att kommunen sparar pengar. Det innebär ju per definition att 80% av sveriges socialsekreterare är just rötägg.

...En annan fråga är om det verkligen är rötägg det rör sig om; eller om det är "byrokratsjukan". Du vet, den leder till en extrem oförmåga att se klienter / patienter / hjälpsökande / medborgare-i-allmänhet som annat än siffror, även om man sitter mitt emot dom.

Anonym sa...

jag kan lova dej att det fanns skit inom soc även när sossarna REGERADE HAR JOBBAT I BRANSCHEN I 25 ÅR VARAV 8 PÅ SOC. CIVILKURAGE HAR INGET MED PARTIFÄRG ATT GÖRA klienter SATT I MELLAN I NÄMNDERNA ÄVEN MED IDEL RÖDA I SPETSEN idel hyckleri och dömanden oavsett färg. lvu är en högrisk ALLTID så fort soc har bestämt sig för en bild är den andra bilden körd även om vi hade den rikaste jävla välfärden som fanns att uppbringa med millioner och millioner och millioner kronor i kassan så är du fördömd klient med fel åsikt så är du. må gud om han finns skydda dej och din familj från soc tvång och lvu.

Anonym sa...

Mitt konstaterande sedan snart 40 år kvarstår, ( har följt många fall både från ut-och insidan ) och har något eller några barn ett elände så blir det ofta till ett helvete när socialen kopplas in. Ge hjälpen i familjen,
Det handlar inte om ramar, fördelning och ekonomi, BULLSKIT, Det är ALLAS vår framtid BARNEN,det bästa vi har
Skulle vara bra att få inlägg från er som verkligen fått hjälp av soc.

Anonym sa...

Rätt otroligt kan man tycka att du hittat två "hjältar".
Här hemma på planeten jorden kallar vi det att sköta sitt jobb.
För att bli hjälte krävs att man gör något som ändrar något mer än det man iaf skulle ha gjort inom sitt yrke.
Men låt gå för två hjältar mot alla dem tusentals förnedrade står dem sig slätt.

mvh
m00n
m00nster.blogspot.com

Anonym sa...

Exakt.
Att säga att röttägg finns i alla yrke är inget sägande kommentar.
Har erfarenhet av inkompetens, cynism och slarv vid en vårdnandsutredning. Om soctjänsteman far så illa av högbelastning men stannar på jobbet ändå vad är det som driver dem att fortsätta i ett sådant fall: a)någon måste arbeta för BBIC (varför träffar man på så mycket slarv, t.ex. i vårt fall i en ny utredning valde utredarna att klippa in 11 sidor (!!) ur en tidigare utredning. Den nya bestod av 26 sidor totalt. I sin helhet)
b) de är så tvungna att ta jobbet som erbjudes dessutom få gotta sig i andras elände på köpet. (för så kändes det när vi försökte resonera med våra handläggare)
Vi är inte ensamma om det upplevda i samband med en utredning på Soc och hoppas på ett förbättring