Att ta från de fattiga och ge till de rika

Bilden ovan har Anna Kettner tagit (och jag har i min tur lånat den från Marika Lindgren Åsbrinks inlägg ”Sveriges bästa skola ska finnas i Danderyd”). Det tragikomiska med affischen är att den finns att beskåda i Rinkeby. Är det en släng av ärlighet vi härmed får se från Stockholmsmoderaternas sida, eller är det bara en moderat valarbetare som gjort ett misstag? För Moderaterna vill att den bästa skolan ska finnas i Danderyd och inte i Rinkeby. Det visar i varje fall den gångna mandatperioden och den politik som borgarna har fört i Stockholm.

Idag skriver Carin Jämtin i Dagens Arena om just Rinkeby och hur fyra år med en borgerlig politik slagit mot Rinkeby. Om skolan skriver Jämtin:
Skolorna i stadsdelar som Rinkeby har fått mindre resurser, samtidigt som skolor i mer välmående områden har fått mer. Jämfört med 2006 jobbar idag sexton lärare färre på Bredbyskolan i Rinkeby. Konsekvenserna har inte låtit vänta på sig: År 2006 blev 75 procent av niorna på Bredbyskolan behöriga att läsa på gymnasiet. År 2009 hade andelen sjunkit till 60 procent.
Det är inte bara skolorna i Rinkeby som har drabbats.Vårdval Stockholm har inneburit att vårdcentralen i Rinkeby har tvingats halvera sin personalstyrka, trots att antalet patienter enbart minskat med 16 procent. Samtidigt har vårdcentraler i mer välmående områden, som Täby, kunnat anställa fler med ungefär samma mängd patienter. Om vårdval Stockholm har jag skrivit om många gånger (se nedan för ett axplock).

I början av mandatperioden sålde det borgerliga styret i Stockholms stad det kommunägda Rinkeby centrum till fastighetsägaren Boultbee. Boultbee har sedan dess höjt hyrorna kraftigt för såväl affärsidkare som föreningar i Rinkeby centrum (vilket jag har skrivit om i bland annat detta inlägg). Detta gör det svårt för många av Rinkebys företagare att fortsätta med sin verksamhet.

Den borgerliga majoriteten flyttade stadsdelsförvaltningen från Rinkeby till Kista. I samband med detta försvann många arbetstillfällen i Rinkeby, något som förvärrades av att även Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Swedbank lämnade Rinkeby. På två år förlorade Rinkeby över 400 arbetstillfällen, en minskning på 19 procent. Idag har inte ens varannan vuxen Rinkebybo ett jobb att gå till.

De försvunna arbetstillfällena och den ökade arbetslösheten i Rinkeby, i kombination med de försämringar av a-kassa och sjukförsäkring som den borgerliga regeringen har genomfört, har inneburit att realinkomsterna i Rinkeby nu sjunker, samtidigt som de ökar för Stockholm som helhet.

Läs hela rapporten Bokslut Rinkeby:
Bokslut Rinkeby
View more documents from Einerstam. Rapporten finns också på Socialdemokraternas hemsida.

På samma tema: Johan Westerholm och Peter Andersson

Läs även Lindgren Åsbrinks inlägg Brutalt med Boultbee och boken Bokslut Reinfeldt (jag har ett ex. över om någon vill ha).
Tidigare inlägg om vård: Vård efter behov, inte efter plånbok ,"Ideologiska avregleringar gör Sverige sämre", Jämlik vård, Mer kritik mot Moderaternas Vårdval,Rödgrön vårdmodell för Stockholm, Marknaden före människan, Guldregn över de privata vårdbolagen, Ytterligare effekter av Vårdslakt Stockholm, Vårdslakt Stockholm (Del II), VÅRDSLAKT STOCKHOLM, Vårdtvång Stockholm del II och Vårdtvång Stockholm

Inga kommentarer: