"Ideologiska avregleringar gör Sverige sämre"

Idag tar Mats Engström upp ett viktigt ämne - nämligen borgarnas ideologiska avregleringar. Engström tar upp två exempel:

1. Bilprovningen (som i morgon blir en marknad). DN har visat att bilprovningen därmed blir dyrare och

2. Vårdvalet (eller som jag hellre kallar den "vårdslakten"). Utvärderingar av Vårdval Stockholm visar att borgarna bedriver en cynisk klasspolitik. Vårdval Stockholm har också inneburit Guldregn över de privata vårdbolagen. Vårdval Stockholm innebär inte tillgänglighet för alla. Vårdval Stockholm har inneburit att tillgängligheten minskat för de som bor i fattiga förorter och tillgängligheten har ökat för de som bor i innerstaden och välbärgade villaområden. De Rödgröna har presenterat ett bättre alternativ.

Listan kan göras lång. Låt mig dock komma med ytterligare några exempel:

3. Utförsäljningen av allmännyttan. Borgarna har sålt ut gallerior och centrum till reapris. En av investerarna är det brittiska imperiet Boultbee och här pratar vi om ett imperium som inte skyr några medel. Chockhöjningar av hyran är vardagsmat för affärsinnehavare i de gallerior som numer ägs av Boultbee. Låt mig också, i detta sammanhang, nämna Tibble-skandalen. Hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.

4. Utförsäljning av statliga bolag. Vin & sprit var en kassako för staten, men även här fick ideologin styra.

5. Utförsäljningen av Apoteket AB. Statens (eller rättare sagt skattebetalarnas) kostnader kommer, i och med detta, att öka.

Regeringen Reinfeldts avreglering gynnar riskkapitalisterna och missgynnar skattebetalarna.
För er som vill ha fler exempel, rekommenderar jag boken Sälj hela skiten! Eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden.

1 kommentar:

daniel sa...

Ytterligare en anledning till varför jag har så svårt för moderaterna, inget parti låter ideologin styra så mycket som M när det gäller förvaltarskapet av våra gemensamma tillgångar. V&S var vinstgenererande och kunde ha varit en del av finansierandet av välfärden i framtiden. Istället säljer man ut den och kallar det klok ekonomisk politik.