15 september 2010 skriver en tjej vid namn Emelie ett inlägg på sin blogg Klamydiabrevet. Inlägget heter Sveket och handlar om hennes mamma som är svårt sjuk, men på grund av regeringen Reinfeldts sjuka sjukförsäkring, ska tvingas ut i arbete.
På bloggkartan ovan ser man i mitten de stora, politiska bloggarna i Sverige. Där finns inte Klamydiabrevet med. Innan inlägget Sveket, hade Emelies blogg i genomsnitt 1-20 läsare per dag.
Inlägget lyfts dock av nätrötter inom det progressiva nätverket NetRoots och på bara några timmar sprids inlägget som en löpeld på twitter, facebook och i bloggosfären. Emelies inlägg resulterar i en bloggbävning. På kvällen rapporterar även gammelmedia om Emelies mamma. På bara ett dygn hade hundratusentals läst hennes inlägg.
I anslutning till inlägget sprids även ett YouTubeklipp:
Två dagar senare har Emelies blogginlägg blivit en världsnyhet och Studio Ett sänder inslaget
Bloggbävningen som kan påverka valet?
I SVT:s slutdebatt tar de Rödgröna upp fallet med Emelies mamma (se statsminister Fredrik Reinfeldts tystnad i det här klippet).
Igår skrev EU-parlamentariken, Åsa Westlund, en artikel i Aktuellt i Politiken med rubriken Nätrötterna räddade oss. Jag delar hennes uppfattning att det var nätrötter inom NetRoots (som i skrivandets stund består av cirka 700 bloggare) som gjorde att Socialdemokraterna kom över 30 procent och inte förlorade med ännu större siffror.
I valets slutskede lyckades vi nätrötter sätta den politiska agendan i och med sjukförsäkringen. Tyvärr för sent. Det är NetRoots versus högerns ekokammare. David mot Goliat. Vi ger dock inte upp kampen. Sverige behöver nyanserad media och där håller jag det för troligt att nätverksbaserad media kan göra skillnad.
Fler som skriver på samma tema: Martin Moberg, Peter Johansson, Peter Högberg, Johan Ulvenlöv, Kulturbloggen
Ledig onsdag
3 dagar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar