Moderaternas dåliga affärer


Visa större karta

På väg till jobbet läser jag Metro som har en stor intervju med finansborgarrådet Sten Nordin (M). När Peter Lindholm ställer frågan Enligt en debattartikel i DN har stockholmarna bestulits på över 50 miljarder konor eftersom lägenheterna sålts för billigt, svarar Nordin:

Ja, men han räknade ju som fan läser bibeln. När man omvandlar till en bostadsrätt så uppstår ju ett nytt kvadratmeterpris.Det fanns inte tidigare. Uppsala har försökt sälja till bostadsrättspris, men då diskriminerar man verkligen de boende, jämfört med om man skulle sälja till en pensionsstiftelse eller en fastighetsägare av annat slag. Det är bara löjligt att räkna på det sättet. För då blir det ingen som köper.
Den person, som Nordin anser räkna som fan läser bibeln är Mikael Flovén (Managementkonsult på KMF Ventures AB, som på eget initiativ undersökt miljardöverföringen från kommuninvånarna till bostadsrättsköparna). I artikeln i DN skriver Flovén:

Sedan år 2000 har allmännyttan sålt nära 30.000 lägenheter och det kommer att
bli flera tusen till under 2010. Stölden fortsätter, ivrigt påskyndad av Stockholms stads ledning. Vid en genomgång av de tre allmännyttiga bolagens försäljningar(Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem), visar det sig att priset under alla år konsekvent satts 40–60 procent under vad köpare betalat för befintliga bostadsrätter vid samma tidpunkt. Bostadsrättsföreningarna har därutöver i de flesta fall betalat 30–40 procent av kostnaden, vilket resulterat i att hyresgästen kunnat köpa en lägenhet för en tredjedel av marknadsvärdet.

Flovén ger också några exempel på detta i artikeln.

Sara Gunnerud har skrivit ett inlägg på Rebellabloggen med rubriken Ärlig moderat om varför de säljer ut tillgånger till underpris. Gunnerud tycker att Nordin är ärlig, eftersom han har sagt till DN: Syftet med avknoppningarna har ju inte varit att vi ska tjäna pengar, utan att vi ska öka mångfalden.

I Metrointervjun, på frågan Men ser inte alla avknoppningar, privatiseringar och avyttringar av just ideologiska skäl från er sida? Med hänvisning till att kommunen inte ska bedriva viss verksamhet, svarar Nordin: Ska man sälja, ska man förstås ha bra betalt.

Jag blir inte klok på den där gubben.

Kartan ovan har jag hämtat från sajten Stockholmsrean. Sedan valet 2006 borgarna i Stockholms stadshus gjort en rad dåliga affärer. Klicka på de blå häftstiften för att se kvadratmeterpriset för varje allmännyttig hyresrätt som sålts och ombildats till bostadsrätt, och vad jämförpriset för bostadsrätter på marknaden är. De gröna häftstiften visar vilka förskolor som sålts, till vilket pris, och vilken vinst det nya företaget gjort första året. De röda visar samma sak för vård och hemtjänst.

Läs även Marika Lindgren Åsbrinks två inlägg Stockholmsrean och Marknadsmyter.

1 kommentar:

Tryggve sa...

Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om ombildning eller om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!