Maud Olofsson gillar USA och tilll SvD har Olofsson sagt: Jag gillar den tanken, att din dröm kan bli verklighet. Javisst är tanken vacker - The American Dream.
Maud Olofsson och resten i regeringen Reinfeldt anser att större inkomstskillnader leder till större rörlighet. Om de lägsta lönerna sänks kommer svaga grupper på arbetsmarknaden lättare kunna få ett jobb. Därefter kan de successivt höja sin inkomstnivå och om de är tillräckligt drivna och duktiga kan de nå Drömmen. Vem som helst kan börja med två tomma händer och ett låglönejobb och sluta som miljonär - The American Dream.
Nu kanske någon politisk motståndare höjer på ögonbrynet och säger att mina påståenden ovan är tagna ur luften och att regeringen Reinfeldt absolut inte vill ha några lönesänkningar, utan tvärtom vill pressa upp lönerna. Något låglöneland vill högern inte skapa.
Ett internt dokument från Rosenbad visar dock att mina påståenden stämmer.
Att vem som helst kan börja med två tomma händer och ett låglönejobb och sluta som miljonär rimmar illa med verkligheten. Diagrammet ovan visar den sociala rörligheten i åtta länder. Social rörlighet mäts i detta fall i hur vanligt det är att människor får jobb med högre eller mycket högre lön än deras föräldrar hade. Diagrammet visar tydligt att jämlika länder klarar sig bättre än ojämlika. I USA – det land som gett namn åt Drömmen – är den sociala rörligheten minst. Den krassa verkligheten är: en gång fattig, alltid fattig.
I de mer jämlika nordiska länderna är det de facto lättare att uppnå The American Dream. Rörligheten är oerhört mycket större i de nordiska länderna. Högerns påstående - att det skulle gå att öka den sociala rörligheten i Sverige genom att öka löneskillnaderna - saknar därför vetenskapligt stöd.
Regeringen Reinfeldt (undantaget Centerpartiet med Maud Olofsson i speten) har ändrat sin retorik, men hur förhåller det sig egentligen? Läs LO-ekonomen Thomas Carléns inlägg Jobbpolitik för sänkta löner, för att få svaret.
Relaterat: Mona Sahlin, Thomas Östros och Wanja Lundby-Wedin på samma tema. Även Daniel Lind och Jonas Olofsson förklarar det som regeringen talar tyst om. Läs! Peter Johansson vill inte ha sänkt lön, Peter Högberg om vad som står på spel, Kulturbloggen undrar om svenska folket kommer att säga ja till sämre löneutveckling på söndag och har skrivit ytterligare ett inlägg om låga löner, Eva-Lena Jansson om att hålla ihop, Claes Krantz om att ställa majoriteten mot minoriteten och Martin Moberg om ökad ojämlikhet.
Diagrammet är hämtat från Ojämlikhet skadar allvarligt dig själv, dina barn och landet du bor i (och som i sin tur har hämtat uppgifterna från boken Jämlikhetsanden).
Studierna startar i dag
1 vecka sedan
1 kommentar:
Vad tjänar strecket i diagrammet för funktion??? Författarna till Jämlikhetsanden har slarvat här och enligt uppgift med fler diagram.... Synd!
De har annars mycket att komma med.
Skicka en kommentar