Schlingmanns pyttipanna

Moderaterna återkommer i dagens DN Debatt till sitt nya retoriska PR-trick: att moderaterna som parti står för allmänintresset. Istället för att göra klart vilken politik man har för att möta de utmaningar som Sverige står för – från åldrande befolkningar till segregation, ökad fattigdom och klimatförändringar, så ägnar man sig åt fortsatt skamlöst PR-byggande i syfte att

1) främja sig från politiken och demokratin och därmed framstå som folkets företrädare – lika goda och rättrådiga som den gode, upplyste monarken

2) dölja en hänsynslös politik till gagn för de mest högavlönades särintressen.

När moderaterna påstår att man företräder allmänintresset är den en dans på slak lina utan like. Det är svårt att föreställa sig ett parti som i högre grad sviker allmänintresset – om vi med allmänintresset menar att värna om gemensamma nyttigheter och tillgångar till hela folkets gagn.

Ovanstående skriver Lena Sommestad på sin blogg och inlägget bör läsas i sin helhet. Det är samma tankegångar som jag har fört i mitt inlägg Att vara ett särintresse.

Redan innan klockan slagit nio, har 14 bloggare kommenterat Per Schlingmanns debattartikel i DN. Högmod riskeras att följas av fall, skriver Peter Andersson. Johan Westerholm anser att artikeln är ett skämt. Bloggen Grönt Stockholm kontrar med att MP ska ta väljare från M. Rasmus Lenefors har synat påståendena i artikeln och funnit att Moderaterna får 0 rätt av 2 möjliga i sin egen varudeklaration. Att Lenefors har rätt kan illustreras med detta YouTubeklipp:

När jag läser Schlingmanns debattartikel går tankarna till pyttipanna. I en intervju med tidningen i Fokus i juni 2008 sade nämligen Schlingmann:

Vad är det som får en människa att välja en viss påse pyttipanna av tre stycken som ligger i frysdisken? Det är där politik börjar och det är det jag utgår ifrån när jag tänker politik.
Ny förpackning, men samma gamla, mörkblå innehåll. Hybris - nemesis.


5 kommentarer:

Adde Henriksson sa...

Det är en helt obegriplig artikel, vad vill han säga Schlingman. Nu måste Mona skriva en bra artikel! Som handlar om oss i Socialdemokratin och om hur vi vill att staten ska bli. Moderaterna bara snackar goja och de säger egentligen inget. Vi har en jättechans, bara vi kan leverera något någon gång. Jag fattar inte varför inte Mona går ut kraftfullt redan idag, tar bladet från munnen och säger att från nu så slutar vi i Socialdemokraterna att bara kritisera alliansens politik, hon måste prata mer om vad hon vill göra, det måste göras nu! Vi måste få folket att tänka annorlunda. Nu tänker alla på att vi tagit in kommunisterna i båten och jag kan inte säga till min familj eller vänner eller arbetskamrater att rösta på S då, de säger att en röst på oss är en röst på kommunisterna och det vill de inte ha. Då röstar de hellre på andra sidan. Snälla Mona, du måste kasta ut kommunisterna, de sänker oss och sen börja prata politik, så förstår folket att det är vi som är bäst, och att Mona är bäst. Hoppas hoppas hoppas verkligen att vi vinner! Men jag är orolig.

Alexandra Einerstam sa...

Adde... Jag håller med dig om allt utom det där med kommunisterna, d.v.s. om du refererar till Vänsterpartiet. Vi, De rödgröna, måste gemensamt jobba för en valseger. Sahlin kommer att hålla ett tal på söndag, som uppfyller dina önskningar.

Thomas sa...

"Sahlin kommer att hålla ett tal på söndag, som uppfyller dina önskningar."
Med tanke på att (s) - enligt alla undersökningar är sämst på att valspurta verkar det något sent? Rödgrönt verkar på något lustigt sätt att inte vara med i "racet"! De enda utspel i Stockholmspolitiken jag kommer ihåg från Carin Jämtin är kravet på en holkpolicy för småfåglar samt könsneutrala toaletter. Räcker det för att (s) ska komma över 20 procent i Stockholm i år?

Alexandra Einerstam sa...

Det må så vara Thomas, att S har varit (observera tempus) sämst på att slutspurta, men hello musiclover, det är mer än en månad kvar... vi kan nog hinna överraska. Vad beträffar de Rödgröna - watch out - på måndag kör vi ända in i kaklet!

Thomas sa...

"Vad beträffar de Rödgröna - watch out - på måndag kör vi ända in i kaklet!"
Det låter mest som garanterad huvudvärk!