Fri television?

Vi hade två reklamfria tevekanaler i vårt land - SVT1 och SVT2. Sedan en vecka tillbaka är det ett minne blott. Produktplacering i SVT kostar numer pengar. SVT får enligt den nya radio- och tv-lagen namnge varor och tjänster före och efter programmen (SvD).

Regeringen Reinfeldt har också gett oss en ny myndighet - Myndigheten för radio och teve.
Varför hatar högern public service?
[UPPDATERAT]
Läs även Martin Mobergs inlägg.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att SVT nu slutar vara "fri" television och istället blir ännu en gröt av kommersialiserad smörja där den som vill kan köpa plats både i och utanför programmen.

Hela vitsen med att SVT var reklamfri var just att den inte skulle vara en lydhund åt något företag. Nu är det ett minne blott.

Alexandra Einerstam sa...

Just det anonym. En gravöl för SVT är på sin plats, åtminstone till 19 september då de Rödgröna vinner valet.

Anonym sa...

Otroligt tråkigt, SVT är bra kanaler. SVT/SR (Public Service) är också den enda media som har krav på sig att vara oberoende och alla medborgare har rätten att anmäla dom ifall de inte är detta.

Detta är otroligt viktigt i en demokrati, vår enda oberoende kanal. Nu vill Alliansen ge företag ingångar i Public Service.

Anonym sa...

Ja jag är minst sagt riktigt less på att allt mer i framför allt radio och TV-världen ska bli finansierat med reklam.

SVT har alltid varit en plats där man kan få se dokumentärer, analyser, sport, film med mera utan reklamavbrott eller produktplaceringar. Här har de rödgröna ännu en sak att ta tag i efter den 19 september....

// Martin

Peter sa...

SVT har aldrig varit fritt.

Ett företag kan ställas till svars för sina handlingar, antingen rättsligt eller av konsumenterna. En stat däremot går inte att komma åt, eftersom det är staten som stiftar lagarna. Om du är missnöjd med vad staten gör har du egentligen bara ett alternativ: flytta.

Utflyttad sa...

Att staten äger en TV-kanal händer bara i Italien och andra diktaturstater....
Det är bättre att göra SVT komerisiell och tvinga ALLA bolag att sända typ 1 timme om dagen med bara public service program mot betalning från staten. Då får alla lika stor chans att driva en TV-kanal och det blir svårare att köra sin diktaturpropaganda om det är olika TV-stationer...

Anonym sa...

"Det är bättre att göra SVT komerisiell och tvinga ALLA bolag att sända typ 1 timme om dagen med bara public service program mot betalning från staten."

Vadå händer bara i diktaturstater, jag trodde att det gick utmärkt tidigare här i Sverige. Kulturspegeln och Uppdrag Granskning och Rapport är ju knappast CCTV. Även om nyheterna har förvandlats till Alliansnytt. Tidigare var det talande huvuden från alla partier, nu - om något (det är också talande) enbart från Alliansen. Borgarna var alltid på hugget och hade någon retorisk skitvinkel att sätta emot och fick bansunera ut den.
En objektiv journalistisk granskning skulle ge utrymme åt regeringen - först och främst av ren praktisk orsak - OCH oppositionen jämställt, som det också var innan den här mandatperioden. Rent demokratiskt representerar dom rödgrönas väljare nästan halva folkmängden men det verkar man ha missat. Men det är en annan diskussion.

Och det där är ju en jättebra lösning.
Nyttig idioti att tro att vinstindrivande tv någonsin kan gå på djupet i det lilla och viktiga som SVT kunnat göra.
Även borgare som är sanna liberaler borde se rött på det här.
En fri trädgård där man kan prova saker som är förutsättningen finns det inte utrymme för när man måste maximera vinsten med högsta säkerhetsmarginal.

Anonym sa...

Rekommenderar varmt Expressens ledare: http://www.expressen.se/ledare/1.2092625/svt-shop-nej-tack