HBT-sossarna: Stoppa Iraks dödspatruller mot hbt-personer

Anders Selin och Martin Engman från HBT-socialdemokrater Sverige skriver i dag på Politikerbloggen om det systematiska mördandet av homosexuella i Irak. Här återger jag artikeln i sin helhet:
-
I en ny rapport från Human Rights Watch framkommer att milis i Irak ägnar sig åt systematisk utrensning av homo- och bisexuella samt transpersoner (hbt). Det finns vittnesbeskrivningar om grov tortyr och mord.
-
Att situationen för homosexuella i Irak är extremt farlig är ingen nyhet. Det har bland annat vi från Hbt-socialdemokrater påtalat vid ett flertal tillfällen, också när Sverige har haft socialdemokratiska regeringar. Den sittande moderatstyrda regeringen är inte omedveten om de grymheter som drabbar hbt-personer i Irak.
-
Vi kan inte bara tyst sitta på läktaren och se på när dessa grymheter sker. Och det räcker inte att i diplomatiska ordalag ta avstånd från det som sker. Det krävs handling. Konkreta åtgärder som skyddar våra bröder och systrar från att mördas.
-
Vad tänker regeringen göra för att hjälpa hbt-personer i Irak? Och vad tänker Fredrik Reinfeldt göra i egenskap av ordförande för EU?
-
I regeringsförklaringen 2006 sade statsminister Fredrik Reinfeld ”I stora delar av världen utsätts hbt-personer för brutalt förtryck. Det är angeläget att stärka FN:s arbete mot detta. Respekten för de mänskliga rättigheterna skall vara universell.”.Därefter har det inte vare sig sagts eller gjorts så mycket. Fredrik Reinfeldt, det är dags att agera nu. Och det skyndsamt!
-
Samtidigt som det sker ett systematiskt mördande av homosexuella i Irak riskerar en irakisk ung bög att utvisas från Sverige tillbaks till sitt hemland. Det är ofattbart! Det är omänskligt och det är ovärdigt ett land som Sverige. Också på detta område krävs handling och det utan dröjsmål. ”Att återvända är att möta döden”, säger den utvisningshotade mannen till Dagens nyheter i går. Rapporten från Human Rights Watch bekräftar att det med all säkerhet är så.
-
Bara de senaste åren har det varit ett tiotal liknande ärenden. I några fall har personerna fått uppehållstillstånd och i andra fall inte, trots att vi och många andra vet hur situationen ser ut i bland annat Irak. Det måste bli ett slut på detta. Det måste till klara och tydliga regler för att stärka skyddet för hbt-personer som söker asyl.
-
Vi kräver att regeringen skyndsamt ger Migrationsverket tydliga och klara regler för att hantera det krisläge som nu bekräftats av läget i Irak.
-
Vi förväntar oss samtidigt att en framtida rödgrön regering kommer att stå upp för utsatta hbt-flyktingar. Situationen är dock akut nu, och vi har därför inte tid att vänta på en humanare regering efter valet 2010.
-
ANDERS SELIN
förbundsordförande, Hbt-socialdemokrater Sverige
MARTIN ENGMAN
internationell sekreterare, Hbt-socialdemokrater Sverige
-
-

13 kommentarer:

Jonas sa...

Jag gissar att många som nu med all rätt upprörs över dessa förföljelser applåderar att Obama tagit ut amerikanska trupper ur Irak. Tyvärr förekommer vansinnigheter på många håll i världen och det är svårt att ingripa - ännu svårare om man inte finns på plats. Jag åtminstone hoppas de svenska soldater som finns på plats i Afghanistan bidrar till att hindra liknande händelser där.

profanum_vulgus sa...

Jonas:
Om Bush inte tagit dit trupperna från början (som jag är säker på att du applåderade) så hade det aldrig hänt heller. Föresten hade 1, 200 000 döda barn levt idag då, 2,2 miljoner flyktingar hade bott kvar hemma och ytterligare 1,4 miljoner döda irakier hade levt idag.

I Afghanistan slåss svenska trupper för en regim som har dödsstraff för manlig homosexualitet och som instiftat en lag som ger RÄTT till våldtäkt inom äktenskapet.
Om de svenska soldaterna gör något i den här frågan så är det att hjälpa till att gripa bögar som ska avrättas.

Jonas sa...

profanum:
Nej, jag stöttade inte invasionen i Irak, oavsett hur "säker" du är på den saken. Däremot anser jag att det är problematiskt att alltid skrika efter att dra tillbaka trupper som syftar till att bevara fred.

Om du har belägg för att svenska soldater griper bögar som ska avrättas i Afghanistan får du gärna presentera dem.

profanum_vulgus sa...

Jonas:
Jaha, som t.ex. Sovjets trupper i Afghanistan, Tysklands trupper i Frankrike och alla andra ockupationsmakters trupper någonsin i historien?

Det har jag inte. Men eftersom de är där för att stötta en regim som griper och avrättar bögar så är det vad de kan förväntas göra om de skulle göra något som har med bögar att göra.

Jonas sa...

profanum_vulgus:
Håll dig till ämnet. Mitt tålamod för att disktuera med människor som drar in en massa nya frågor är begränsat.

Talibanerna är inte heller gayvänner, men att du anklagar svenska soldater för att stötta mord på homosexuella är magstarkt.

profanum_vulgus sa...

Ja jag vill ju inte anstränga ditt tålamod men du uttalade faktiskt att trupper som motiverades med upprätthållande av fred inte skulle dras tillbaka.
Så har ju alla kollonialmakter och ockupationsmakter motiverat sin truppnärvaro sedan romersk tid.
Den faktiska anledningen till truppnärvaron stavas Operation Iraqi Liberation, OIL.

Det är ju de facto vad de sysslar med. Även om legalt dödande som avrättning inte är mord i egentlig mening om än i moralisk mening.

Jonas sa...

Nej, jag sa:
"det är problematiskt att alltid skrika efter att dra tillbaka trupper som syftar till att bevara fred"

Om du tolkar detta som att jag anser att Nazityskland hade rätt att stanna i Frankrike så vet jag inte vad det är med dig.

Du är fortfarande välkommen att presentera belägg för dina grova anklagelser.

Alexandra Einerstam sa...

Jonas - Profanum är en ordvrängare.

profanum_vulgus sa...

Jonas:
USA:s trupper i Irak syftar till att föra krig inte för fred.
De PÅSTÅR såklart att deras krig skulle vara fred, det gör ju alla.

Alexandra:
Värre än så, jag är lagvrängare.

Reinfeldt sa...

1,4 miljoner döda irakier?

Var får du alla falska siffror från?

Omkring 100 000 irakiska civila har dött enligt Reuters. Associated Press (AP) hävdar att det rör sig om 110 000 civila dödsoffer.

profanum_vulgus sa...

Reinfeldt:
Ja och jänkarna själva hävdar väl 23 stycken va?
Lancet räknade med 600 000 civila dödsoffer i krigshandlingar redan 2007.
Men då räknade man från 2003 och kriget har pågått sedan 1991. Jänkarna bombade Irak dagligen under 12 år innan ockupationen. Redan 1998 räknade man med att 500 000 Irakiska barn hade dött på grund av kriget. USA:s utrikesminister sa då att det var ett rimligt pris för att komma över oljan.

Flera FN-anställda som satts som chefer för "olja mot mat - programmet" har avgått med hänvisning till de hiskeliga dödssiffrorna som detta medförde.

Men råa kapitalister lär sig aldrig av historien. Det var samma sak med Vietnamkriget, Koreakriget m.fl. USA påstod dödssiffror på små små bråkdelar av de verkliga och sanningen gick inte upp för USA-kramarna förrän decennier senare.

Reinfeldt sa...

"Lancet"-studierna har diskrediterats av alla övriga organisationer som utfört mätningar (inklusive uttalade motståndare till kriget som "Iraq Body Count").
http://www.iraqbodycount.org/analysis/beyond/reality-checks/

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/iraq/article1469636.ece
http://news.nationaljournal.com/articles/databomb/index.htm

Du har med åberopandet av "Lancet" tyvärr påvisat din oärlighet. Därmed tackar jag för mig.

Jag beklagar dock å det kraftigaste den sorg du måste känna över att din hjälte Saddam Hussein ej längre är i livet. Beklagar även sorgen efter andra stora socialister som jag är säker på att du sörjer djupt såsom Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot mfl.

Reinfeldt sa...

Glömde denna lilla guldklimp där Lancets redaktör "Dr Richard Horton" skyller irakkriget på "den internationella judendomen":

http://www.youtube.com/watch?v=v7BzM5mxN5U

Ränderna går visst aldrig ur. Samma brunvänster idag som på 30- och 40-talet.