Onödigt krångligt

Arbetslösa får vänta månader på pengar från a-kassan, skriver LO-tidningen. Ofta är det krångliga arbetsgivarintyg som leder till att arbetslösa står utan försörjning. Jag är en av dem som drabbats av detta.
-
I början av juli gick jag till Arbetsförmedlingen och anmälde att jag numer var halvtidsarbetslös. Jag fick då en bunt papper som jag skulle fylla i och skicka till min a-kassa (i det här fallet Akademikernas a-kassa). Jag fyllde i alla papper och bifogade även mitt visitkort, där det fanns mobilnummer och två e-postadresser. Jag tänkte inte mer på det, förrän ett stort kuvert från AEA damp ner i brevlådan.
-
En handläggare på AEA hade upptäckt att jag glömt att kryssa i en ruta. Handläggaren hade använt en A4-sida för att förklara vilket (allvarligt) fel jag hade gjort och skickat tillbaka handlingarna, där rutan, som jag glömt att kryssa i, var markerad med gul överstrykningspenna. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Istället för att skicka tillbaka alla handlingar med ett brev som förklarade mitt stora misstag, kunde väl handläggaren ha ringt eller mejlat? Istället kryssade jag snällt i rutan, klistrade på ett frimärke och skickade tillbaka handlingarna till AEA.
-
Tro inte att krånglet var över för det. De skulle visst ha arbetsgivarintyg, inte bara från det arbetet som hade upphört, utan från företaget, där jag har kvar en halvtidsanställning. Jag ringde till mitt företags kontor och berättade för Siirpa vad AEA krävde. Inga problem, sade hon och skickade mig ett arbetsgivarintyg som jag, i min tur, skickade till AEA.
-
Efter att ha varit på landet, kom jag hem igår och döm av min förvåning så låg ytterligare ett brev från AEA och väntade på mig. Ytterligare en handläggare skrev i brevet att arbetsgivarintyget var felaktigt men att de hade kontaktat mitt företag för att få rätt intyg.
-
Under sommaren har jag levt på slutlönen från den anställning som upphört och en halvtidslön från den anställning jag har kvar. Pengarna börjar nu ta slut och om tio dagar ska räkningarna vara betalda.
-
Jag misstänker starkt att det kommer ytterligare inlägg här på bloggen om AEA.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag förstår din frustration över att få tillbaks en blankett på grund av att en enda ruta fattas, men i övrigt, vad är problemet, du hade ju inte skickat in allt som behövdes för att handläggaren ska kunna räkna ut rätt ersättning för dig.

Tycker du att handläggaren borde ha fattat beslut utan arbetsgivarintyget från din ena anställning? Eller utifrån ett felaktigt intyg? Jag misstänker att du varit betydligt surare om du fått för lite pengar för att handläggaren struntat i att fråga efter intyg på alla dina anställningar bara för att bespara dig omaket att få post.