Pop, politik & poddradio

Jag älskar poddradio! Jag är en flitig prenumerant av SR:s poddsändningar och jag lyssnar på sändningarna i min gamla, rosa iPod med mina stora gröna hörlurar. Poddradio innebär för mig frihet. Frihet att lyssna på, av mig utvalda, sändningar när jag kan, när jag vill och var jag vill. Det är nämligen inte alla radioprogram som poddsänds.
-
Visst finns det möjlighet att lyssna på ett icke poddsänt program i repris, men då måste det ske via datorn. Min frihet begränsas då, i och med att jag är bunden till en dator. Må vara att det i familjen finns två bärbara datorer, varav den ena är en väldigt liten, smidig och blå acer, men till denna dator måste det kopplas ett bärbart modem och hörlurar för att jag ska kunna lyssna på ett icke poddsänt program. Vid en jämförelse med min iPod ter sig den lilla datorn väldigt osmidig.
-
Under sommaren har det gått en fantastisk programserie som heter Pop och politik. Serien har bestått av 12 radioprogram med utgångspunkt i popmusiken som samtidsmarkör. Programledare Anna Charlotta Gunnarson.
-
Helt enkelt nutidshistoria, hörd genom ett musikaliskt filter. Pop och politik tar avstamp 1954 i rockens födelse och går framåt i tiden via tolv ämnen: Tonåringen, arbete, EU, personkult, invandring, resor, hemmafrun, aids, skolan, miljö, frihet och datorn. I serien samsas artister med en rad experter inom de olika områdena, för att sprida ljus över hur popmusiken alltid har speglat sin samtid.
-
I och med att Pop och politik har sänts under sommaren har jag inte bara missat ett program utan fler i denna serie. Efter att ha pratat med några av mina partikamrater, inser jag att jag inte är ensam om att ha gjort detta. Allt skulle ha varit frid och fröjd om Pop och politik gick att ladda ner till min iPod - men icke! Serien finns blott och bart i UR play i sex månader efter sändningsstart för varje enskilt avsnitt.
-
Eftersom jag vet att det finns en efterfråga av att Pop och politik sänds i poddradio bestämde jag mig för att mejla berörda parter. Det här är svaret jag fick från UR:s samordnare vid webb- och förlagsenheten:
-
Hej Alexandra,
Tack för ditt mejl. Roligt att du gillar Pop & politik. Tyvärr erbjuds inte serien via podd, däremot finns den på vår webb
www.ur.se/play

Vänliga hälsningar,

Gabriella Ekelund
Samordnare vid webb- och förlagsenheten, UR.
-
Vad är det för stenålderssvar? Om jag hade varit samordnare vid webb- och förlagsenheten, hade jag genast åtgärdat problemet och lagt ut Pop och politik som poddradio. Min uppmaning till er läsare är:
mejla och kräv att Pop och politik blir poddradio!
Här kommer adresserna:
Anna Birgersson-Dahlberg: abd@ur.se
Gabriella Ekelund: Gabriella.Ekelund@ur.se

2 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Kan det inte ha med rättigheter att göra? I Sommar klipper de ju musiken, t.ex, för att de inte ha rättigheter att sända den i podradiosändningarna.

Gabriella Ekelund sa...

Hej,
Tråkigt att du uppfattar svaret som stenålders. Men ur en lyssnares perspektiv förstår jag det.
Tro mig - jag skulle jättegärna tillhandahålla Pop och Politik, om jag kunde.

UR har sedan några år tillbaka beslutat att inte erbjuda program via podd, annat än en serie - Skolministeriet.

Självklart hoppas jag på att det beslutet ska ändras så att fler får tillgång till våra program på fler sätt.

Vänliga hälsningar,
Gabriella Ekelund
Samordnare vid webb- och förlagsenheten, UR.