PR-byrån Moderaterna versus Svenska akademins ordlista

På Moderaternas stämma i Västerås höll Fredrik Reinfeldt ett tal med titeln Föregångslandet Sverige. Talet var retoriskt sett ett Socialdemokratiskt tal, men precis som Eva-Lena Jansson skriver, så blir inte en Moderat Socialdemokrat genom att tala om Tage Erlander eller nyttja ord som solidaritet, välfärd, arbetarparti eller det senaste ordet - som införlivats i den reinfeldtska ordboken - folkhemmet (som DN skriver om här).
-
På Moderaternas stämma i Västerås var det återigen en livlig debatt om las - de "gamla" Moderaterna kämpade med näbbar och klor för att avskaffa las, men de "nya" Moderaterna vann. Om det är priset för att vara kvar i regeringsställning, så säger Moderaterna gärna att de värnar las och är riktiga kollektivavtalsfantaster (vilket vi fick se ett smakprov på när Sven Otto Littorin ryckte ut till bärplockarnas försvar) och om priset är att tala reinfeldtska för att behålla regeringsställningen kommer Moderaterna med förkärlek tala om solidaritet, folkhemmet, rättvisa, välfärd och skapa nya ord till den reinfeldtska ordboken.
-
DN:s ledarskribenter börjar nu skruva betänkligt på sig när Moderaterna med allt större frenesi begagnar sig av detta nyspråk. I DN-ledaren idag står det:
-
Hur en politiker uppfattar och beskriver politikens natur kan säga en hel del om politikern själv. Om Reinfeldts ”politik är en förtroendebransch” kan man till exempel säga att det är kyligare och mer distanserat än Olof Palmes ”politik är att vilja”.
Reinfeldts språk leder tankarna till pr, opinionsmätningar och populärpsykologins positiva tänkande. [...] Detta är inte ord som talar till väljarnas känsla för rätt och fel. Det är ett internt språk som mer än något annat spelar på partikamraternas förhoppningar om att vinna kommande val.

-
Reinfeldtskan, som PR-byrån Moderaterna lanserade med buller och bång för några år sedan i och med "det nya arbetarpartiet" (vilket är skrattretande i sig, då Moderaterna är ett parti som saknar arbetare), har annars varit en formidabel framgång, vilket jag har skrivit om i inlägget Reinfeldtska för nybörjare. Det används av såväl media som Moderaternas huvudmotståndare Socialdemokraterna.
-
Förra veckan använde till exempel Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Tomas Östros begreppet välfärdens kärna och jag ville bara skrika NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ! Socialdemokraterna måste genast införa ett förbud mot reinfeldtskan och därtill skapa en ordlista för sina medlemmar (till exempel istället för avknoppning - använd ord som realisation, privatisering eller utförsäljning). Detta för att motverka att partimedlemmarna anammar detta hiskeliga Moderata nyspråk.
-
Socialdemokraterna måste sluta använda begrepp som välfärdens kärna, utanförskap, avknoppning, ombildningar och vårdval och om dessa ord någon gång måste användas av Socialdemokraterna, måste dessa begrepp definieras utifrån vår ideologi och vårt partiprogram. Jag håller med Magnus Johansson när han skriver: Jag tror det är farligt om vi börjar använda den retoriken utan att definiera begreppet.
-
Även om reinfeldskan redan nu används flitigt, tror jag ändock att det Moderata nyspråket befinner sig i inkubationsstadiet (vilket jag har skrivit om i ett tidigare inlägg). Vi kommer således, inför och under valrörelsen 2010, att få se en retorisk epidemi av sällan skådat slag.
-
För att vaccinera sig mot den kommande retoriska epidemin läs artikeln Med nyspråk mot 2010, Det sovande folket (som du kan läsa i sin helhet här) och Åtta år med Reinfeldt. Se även skräckfilmen - Carl Bildt, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt i sin ungdom och denna:

-
Aftonbladet/Tommy Svensson - Det nya arbetarpartiet är moderat nyspråk
Vänsterpartiet - Politisk ordlista – anpassad för Upplands Väsby
Johan Westerholm - Resan mot Mittens rike
Alliansfritt Sverige - Sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär

Inga kommentarer: