Gästbloggare Mikaela Persson (MP): Det är dags att införa samtyckeslag!


Idag gästbloggar Miljöpartisten Mikaela Persson på HBT-sossen. Persson bloggar annars på green is not a colour. Här kommer hennes inlägg:
-
Att använda våldtäkt för att utöva makt är en vanlig företeelse i dagens samhälle. Främst är det unga tjejer och kvinnor som drabbas av män som inte kan kontrollera sina begär. Den vanligaste våldtäktssituationen är inte i en buske i en mörk park, nej det vanligaste våldtäkten sker hemma med den egna partnern. Mörkertalet bland våldtäkter tros vara väldigt stort, många känner skuld och vågar inte anmäla en våldtäktsman. I synnerhet inte om denna är ens egna pojkvän.
-
Det är bedrövligt när en person som är en del av det svenska rättsystemet inte bara hävdar att det inte är våldtäkt när en person sagt nej och ändå blir påsatt av sin partner i hemmet, utan han går också ut och berättar att han tror att många av hans kollegor delar hans åsikt. Jag är inte förvånad. Rättssystemet är en del av samhället som bidrar till fortsatt förtryck av kvinnor. Rolf Hillegren är kammaråklagaren som hävdar att debatten kring våldtäkt är infekterad och han hävdar att hans syn på våldtäktsbrott inte skiljer sig från sina kollegor. I Hillegrens debattartikel bemöter han Madeleine Leijonhufvud med härskarteknik efter härskarteknik. Smaklöst.
-
Det är dags att införa en samtyckeslag! I dagens lagstiftning bedöms fallet utefter om den drabbade gjort motstånd eller ej. Som om det inte vore förnedrande nog att bli våldtagen, här sätter en förlegad lagstiftning upp ännu ett hinder för utsatta (i de flesta fall) kvinnor. Vi i Miljöpartiet de Gröna kräver en samtyckeslag där det är förövaren som blir utfrågad och får ställas till svars för vad som skett. Sex mot någon som inte frivilligt deltar bör vara ett brott och bedömas därefter.Ett nej är alltid ett nej, och därför är det våldtäkt om du förför din fru mot hennes vilja i er egna kammare
-
Mikaela Persson (MP),
förbundsstyrelseledamot Grön Ungdomspråkrör
Grön Ungdom Skåne
-
Artikeln som nämns i inlägget är Rolf Hillegrens artikel på Brännpunkt - Omöjligt bevisa våldtäkt utan våld
-
-
[UPPDATERING]
DN - Hillegren slutar jobba med sexualbrott
SvD - Hillegren får sluta jobba med sexualbrott

18 kommentarer:

Jonas sa...

Här blev det väl mer än måttligt förvirrat:
"därför är det våldtäkt om du förför din fru i er egna kammare"

Jag tycker nog att man ska få förföra sin fru även i framtiden.

Unknown sa...

Har mannen i ett heteroförhållande blivit våldtagen om han "ställer upp" på sex fast han egentligen inte har lust? Om han först sagt "Nej, jag har ingen lust" men sedan ger med sig och har samlag med partnern... och används en annan bedömningsskala när det omvända gäller, att kvinnan gett med sig? Kan det då kallas våldtäkt och bli föremål för rättslig prövning? Finns det kanke ytterligare dimensioner i ett homoförhållande?

Alexandra Einerstam sa...

Till Peter - män kan också våldtas.

Och Jonas... jag ska fråga Mikaela vad hon menar med formuleringen.

Mikaela Persson sa...

Jonas: jag använde helt fel ord. Ber om ursäkt för det. Eller snarare "därför är det våldtäkt om du förför din fru mot hennes vilja i er egna kammare."

Peter: Givetvis ska lagstiftningen gälla både män och kvinnor, även män blir våldtagna och ska ha en lagstifning att luta sig tillbaka till när den drabbas. Oavsett om det är hetero eller homo-förhållanden så ska det finnas en lag där samtycke krävs.

profanum_vulgus sa...

Jag är man och jag har blivit "förförd mot min vilja" över hundra gånger av ett tiotal kvinnor och tjejer. Jag har pratat med andra män om detta med anledning av Hillegren-debatten, samtliga har bekräftat att även de blivit "förförda mot sin vilja".

Jag skulle tro att alla som har eller har haft ett aktivt sexliv har blivit "förförda mot sin vilja".
Jag jobbar ofta sent och min (underbara) sambo pluggar. Det vanligaste när vi har sex är att det inleds med att jag vill sova och sedan blir "förförd mot min vilja".

Ska jag nu uppfatta detta som att min sambo utövar makt över mig och borde polisanmälas och sitta 4-5 år i fängelse (2 år per tillfälle minus mängdrabbatten)?
Borde även alla de andra tjejerna jag haft relationer med åka in?

profanum_vulgus sa...

En annan mycket mer angelägen fråga:

Hur vet man vem som är förövare innan det finns en dom?
Ska man redan vid anmälan bestämma vem som är förövare och sedan bedriva utredningen efter det?
Vad händer då med oskuldspresumtionen?

Om våldtäktsmän genast efter brottet går och anmäler offret, är det då offret som ska presumeras vara förövaren?

Alexandra Einerstam sa...

Profanum - som jag förstår det, så har du blivit "förförd mot din vilja" och av dessa 100 gånger har du då känt att du blivit våldtagen av din sambo och i så fall - har du polisanmält detta? Har du bestämt sagt nej och hon har fortsatt? Det är alltså din uppfattning. DU upplevde det inte som en våldtäkt, eller?

Låt mig ta ett exempel - det finns män och kvinnor som gillar "hårda tag" S&M et cetera, vilket kan resultera i vaginala och anala skador, blåmärken et cetera. I dylika förhållanden finns alltid ett safe word - när du uttalar detta ord slutar din partner genast. Borde inte samma förhållningssätt gälla vid vanlig missionärsställning?

Om du säger nej till att ha sex, din partner fortsätter att tjata (det som Leijonhufvud kallar för tjatsex i sin Samtyckesutredning) och du ger efter - är det ett nej? Är det våldtäkt? Om din partner med våld bryter ner dig i sängen , binder dig, använder en vakumpump för att du skall få erektion och du säger hela tiden nej - är det våldtäkt?

Jag har haft sex och jag har blivit våldtagen. JAG vet skillnaden.

profanum_vulgus sa...

Alexandra:
Nej jag upplevde det inte så. Hur bestämt måste jag säga nej för att det ska räknas enligt dig?
Vad skulle du uppskatta min sambos straffvärde till?

Jo självfallet. Frågan är dock om det är samma brott att sluta 5 sekunder efter säkerhetsordet som det som hagamannen gjorde. Alla (äldre än 25) har väl fått kramp eller lagt sig på något oskönt i sängen eller liknande? Hur många har inte då fått säga "Ajaj, vänta lite, nej sluta" ett par gånger innan den andra personen har slutat? Är de utsatta för samma brott som hagamannens offer?
Är det verkligen värt 2 års fängelse?

Varför skulle hon behöva använda en vakuumpump? Måste en man som våldtar använda glidmedel? Låter som att du sitter inne med ganska urkonservativa uppfattningar om kön och sex.

Vi har ju redan ovan skiljt på att bli förförd mot sin vilja och att bli tvingad. Uppfattningen från Er sida var nyss att båda sakerna var samma sak.

Jag verkar också ha blivit våldtagen. Känns det bra för dig att din upplevelse och mina som jag rycker på axlarna åt är att betrakta som samma sak?

Anonym sa...

Profanum_Vulgus: Oh vad skönt att höra att du också har blivit våldtagen 100 gånger! För det har jag med - i så fall. Jag har tyvärr också blivit "mer" våldtagen ett fåtal gånger, samt "på riktigt" (med våld. alltså misshandel, strypgrepp - med påföljande nära-döden-upplevelse pga syrebrist - i en mycket hotfull situation) en gång. Så, liksom Alexandra, vet jag skillnaden mellan en våldtäkt och tjatsex. Förutom han som våldtog mig "på riktigt", så har jag aldrig varit med någon som har fortsatt om jag sagt nej och börjat gråta (vilket tyvärr händer mig ganska ofta, då jag har svåra ärr från min "riktiga" våldtäkt).

Jag ogillar den feministiska approachen som har förts i den här debatten, då allt från tjatsex via sexuella övergrepp till våldtäkter ska buntas ihop till våldtäkt. För ärligt talat vet jag inte om jag orkar leva med att ha blivit "våldtagen" så många gånger. För du har helt rätt: dina upplevelser av "våldtäkt" gör inte alls att jag mår bättre. Snarare tycker jag att det är ett hån om det du beskriver ska betraktas som våldtäkt.

Men när folk har den där vida definitionen av våldtäkt är det ju kanske inte så konstigt att när jag har berättat att jag blivit våldtagen, särskilt i början, möttes av attityden: "äsch, det är bara att lägga det bakom dig."

Kan nämna att han fälldes i bägge instanserna, och HD vägrade ta upp det. Straff: 2 års fängelse.

Sibyl Vane

Mikaela Persson sa...

Intressant att läsa era inlägg, fruktansvärt att några av er blivit våldtagna.

Jag känner att det nog är läge att räta ut debatten lite. I dagens lagstiftning krävs det att offret försökt stoppa våldtäkten genom ord eller handling. Detta har vid flertal fall lett till att ett brottsmål lagts ner då det framkommit att offret inte försökt stoppa våldtäkten.

I en situation där en annan person utför makt och utnyttjar en sexuellt är det inte alltid självklart att en agerar - snarare tvärtom. Många blir paralyserade och en hel del vågar inte agera då de är fruktansvärt rädda för förövaren och vad den kan tänkas göras.

Det innebär att vid en ovan beskriven situation kan våldtäktsmannen släppas fri med den enkla förklaring att "hon/han sa inte att hon/han inte ville". Fruktansvärt.

Därför behövs det en samtyckeslag. En lag som öppnar upp för de drabbade att få upprättelse jämtemot våldtäktsutövaren.

Anonym sa...

Men herregud! man måste väl va politiker föratt fatta så lite?

det finns de som känner sig våldtagna av att gå på posten? ska detta också ingå i våldtäktsbegreppet?

/Sibyl Vane

profanum_vulgus sa...

Mikaela Persson:

Alla har vi nog blivit våldtagna, det är det som är problemet. En sådan vid definition av våldtäkt som vi har idag och den ÄNNU vidare som du förespråkar är kränkande för de som verkligen blivit våldtagna.

Om du råkade ut för en riktig våldtäkt* och mådde dåligt efteråt, du samlade mod för att våga prata med dina vänner om saken och samlade dem på en fika. Darrande på rösten klämmer du fram ord som sitter långt ner i halsen "Jag har blivit våldtagen" dina fem kompisar svarar "Jaha, ja det har väl alla blivt?" hur skulle det kännas?

Är det verkligen så att jag är 100 gånger så utsatt som Hagamannens offer? Tycker du det VERKLIGEN eller är det bara en politiskt korrekt attityd?

Lagen kräver INTE att någon gör något aktivt för att det ska vara våldtäkt, det gjorde den heller inte innan 2005. Ett hjälplöst tillstånd kan t.ex. vara att en person med auktoritet utför ett samlag mot någons vilja. Ett hot kan vara att en person tar fram en pistol och lägger ifrån sig den på bordet. Det finns inget sådant krav det är en myt.

Inga fall har lagts ned av det skäl du anger. Det har du bara hittat på.

Kan du svara på min kritik av samtyckeslagen ovan?


SIBYL VANE:
Ja det ska till en politiker för att skriva ett svar som inte innehåller några svar.

Anonym sa...

Det finns en underbar lösning på detta problem. Sluta ha sex med tjejerna såklart, vi kan gott sluta umgås med dom också. Det enda de verkar vara intressede av är ju att hitta på lag efter lag efter lag för att sätta dit män på alla sätt dom kan. samtyckeslag va? vad mig anbelangar kan alla tjejer dra åt helvete och stanna där.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
Politiskt motiverad homosexualitet?

Jag tror att de flesta tjejer tycker att sex är sex och våldtäkt är våldtäkt. Det finns lika lite anledning att dra alla över en kam här som annars.
Lika många inom PK-hysterin och nykonservatismen verkar dessutom vara män.

Anonym sa...

Det märkliga med en samtyckes lagstiftning blir ju också att i så fall HAR profanum blivit våldtagen, men inte tjejen i stureplansrättegången: hon sa ju "ja" till sexuellt umgänge...

Hovrätten motiverade domen med att ett nej är ett nej, men om det inte hade förekommit stödbevisning bl.a. i form av omfattande skador (som hon kanske ville ha - vilket jag dock tvivlar på). det är dock fortfarande möjligt att de 2 är i fängelse pga falsk anklagelse. hur ska någon annan än de som var med kunna veta Sanningen? Jag tycker att hovrätten gjorde en rimlig bedömning där. Lite grann är det faktiskt så att ger man sig in i leken får man leken tåla: och om man ägnar sig åt så hårt sex som de där två, kanske man borde räkna med möjligheten att åka dit? (det var väl därför de gjorde det? för att det var spännande. och kan man tänka sig något mer spännande än 4 år på kåken?) Om man har sex mot sin vilja, men inte manifesterar det på ett tydligare sätt än profanus, så kanske man inte ska räkna med att få upprättelse i domstol? MIND!!! Detta innebär inte att man kan känna sig kränkt, våldtagen, men lagstiftningen kan väl inte utgå från vad folk känner? I så fall är det vissa som blir våldtagna av postverket - för att inte tala om mobiltelefonförsäljare!

Med rimligt tvivel, kan man väl säga att profanus INTE har blivit våldtagen. På samma sätt som det är rimligt att tvivla att stureplanskillarna INTE fattade vad de gjorde. Den gudomliga rättvisan vet naturligtvis vad som är sant och riktigt och dömer rätt, men i väntan på apokalypsen så har vi bara våra vanliga domstolar.

/Sibyl Vane

Anonym sa...

mikaela: menar du i din postning, att det är den åtalade som ska bevisa sin oskuld?

profanum_vulgus sa...

achtungbitte:
Sammtyckes-lags-förespråkarna vägrar alltid att svara på frågor. Men ja det tycker hon, om den tilltalade är en man.

David Sandelin sa...

En del blandar ihop lite saker här.

För det första: att våldtäkter skulle betraktas mindre allvarligt i sociala sammanhang när begreppet har en vid definition i lagen är fullständigt felaktigt. Till exempel i vissa länder, med en ganska snäv definition i lagen, är det socialt accepterat med våldtäkter på lesbiska - för att de ska bli heterosexuella igen.

För det andra anser jag att det inte ska handla om att den anklagade ska anses skyldig tills motsatsen har bevisats, utan istället om att båda har ansvar för att ha fått tillstånd av den andre innan de har sex. Det är ungefär som ett hyreskontrakt; du är skyldig att ha tillstånd innan du bosätter dig i en lägenhet någon annan äger. Likaväl ska du ha tillstånd innan du tar dig friheter med någon annans kropp. Är det så konstigt?

Sen kan jag absolut förstå att det kan vara vettigt med en annan definition än våldtäkt när det inte inbegripit våld. Mitt förslag är väl något i stil med olaga täkt.. men det kan nog behöva filas på.