SRY-genen

Foto: Anja Niedringhaus/Expressen
-
I idrottsvärlden har det näst intill varit en besatthet att avgöra vilket kön en idrottsman eller idrottskvinna har. I idrottssammanhang talas det om "genetiskt kön". Trots den teknik vi idag besitter, kan man inte bestämma en persons genetiska kön, inte till 100 procent. Det finns inga enkla XX och XY (som jag fick lära mig i skolan). Det finns till exempel en liten grupp kvinnor som genetiskt sett liknar män, eftersom de bär på en Y-kromosom (Forskning och framsteg).
-
Det är nog inte bara Internationella friidrottsförbundet (IAAF) som undrar om Caster Semanya är en man eller en kvinna. Jag kan tänka mig att många suttit i soffan och tittat på friidrott och som har utropat "men det där är ju en man!" eller "det där är ju en kvinna!", när de sett Semanaya springa.
-
Jag vet inte om det är kulturellt betingat eller om det ligger i människans natur att in i det längsta försöka könsbestämma - man eller kvinna, kvinna eller man? Alltid dualism, aldrig något däremellan eller bredvid. Nej, nu hårddrar jag. Visst finns det människor (jag är en av dem) som talar om genus, intersexualitet, transpersoner, ett tredje kön... Det finns till och med människor som slutat tala om han eller henne och använder könsneutrala ord som hen istället och det finns personer som inte bryr sig om kön överhuvudtaget.
-
Tror ni att Svensson, som sitter och tittar på Caster Semanya på teve, tänker i dessa termer? Handen på hjärtat - du sitter på tunnelbanan eller bussen och plötsligt stiger det på en androgyn person. Vad försöker du då göra: 1. Du noterar att en person stigit på och återgår till att läsa din bok? 2. Du tittar på personen i smyg och försöker könsbestämma personen? 3. Du reser dig upp, sätter dig framför personen, sträcker fram handen och säger "Hej, jag heter Simon"?
-
Jag är förvånade över den uppståndelse 18-åriga Semanyas kön rönt i idrottsvärlden år 2009. Könstesterna, som Semanya nu måste genomgå, är integritetskränkande och orättvisa. Könstillhörighet och könsfusk kan väl ändå inte vara idrottens största problem? Doping, någon?
-
Vad jag vidare vill säga, med detta inlägg, är att heteronormen skaver, även om man är, lever, tillhör och upprätthåller heteronormen.
-
Wikipedia - SRY-genen
-

9 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Homonormen skaver nog lika mycket.

Det har inte varit helt okänt i idrottsvärlden att manliga idrottare förklätt sig som kvinnor för att få bättre framgångar.

Alexandra Einerstam sa...

Könsfusk eller doping - vad tror du är vanligast?

profanum_vulgus sa...

Alexandra:
Doping, det tror jag att nästan alla elitidrottare på världsnivå sysslar med.
Det är väl också det som har gett Semanya hennes utseende om hon inte är man.

Men man ska väl inte låta män ställa upp i damklassen bara för att annat fusk är vanligare?

Alexandra Einerstam sa...

Profanum - vilken ordvridare du är...
Läs mitt inlägg innan du kommentera!!!

profanum_vulgus sa...

Ja du menar det att ovanliga fall får mer uppmärksamhet än vanliga fall?

Alexandra Einerstam sa...

Det är väl också det som har gett Semanya hennes utseende om hon inte är man, skriver du - läs mitt inlägg om genetiskt kön

Alexandra Einerstam sa...

Om Semanya hade sminkat sig, målat naglarna röda, släppt ut sitt hår... hade denna uppståndelse då ägt rum?

profanum_vulgus sa...

Alexandra:
Jo jag har läst det och det är HBT-populistiskt fint, men det har ju inte så mycket med verkligheten att göra i det här fallet.

Ja det tror jag om inte ännu mer. Det hade ju sett ut som en man som försökte maskera sig som kvinna och hon hade avvikit ännu mer från de andra löperskorna.

profanum_vulgus sa...

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/friidrott/article5687497.ab