Selma Lagerlöf (Del II)

I ett tidigare inlägg skrev jag att det inte var kontroversiellt att visa upp Selma Lagerlöfs lesbiska kärleksliv. Jag håller fortfarande fast vid min åsikt. För visst finns det få som kan gapa högt och kvällspress som hakar på. Aftonbladet skriver att serien om Selma Lagerlöf har fått "hård kritik". Vad Aftonbladet glömmer att skriva, så härör kritiken från ett fåtal. All publicitet är bra publicitet, så även för Lagerlöfs brorsons dotter Elisabet Lagerlöf, som är aktiv i Mårbackastiftelsen. Efter serien och hennes uttalande, kommer ännu fler att besöka Mårbacka. Ännu bättre publicitet vore om ni (= Mårbackastiftelsen) hade en specialutställning om hennes lesbiska liv. Det kommer att dra ännu fler besökare.
-
Mitt förra inlägg kommenterades av Sanna och hon skrev så här:
-
”Det smyger något varmt och ljuvt över mig då jag läser dina kärleksbrev. Och varje natt tror jag, att du kommer smygande”, Citat: Selma Lagerlöf i ett brev till Valborg Olander 1904. Nää inte ett dugg "lesbiskt", men kanske lite bi iaf? ;)
-
Till Aftonbladet säger Alexandra Rapaport (som står bakom SVT): Jag hoppas ändå att vi lever i en tid där de flesta unnar Selma att vara en hel människa, med allt vad det kan innebära. Och gör vi inte det så är det ännu viktigare att den här serien har blivit gjord.
-
Jag vill uppmana homofober att läsa Lagerlöfs korrespondens med Sophie Elkan och Valborg Olander. Ni kan kalla det "kvinnlig vänskap" om det underlättar.

3 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Off topic: God Jul.

puss o kram sa...

Någon har, i debatten, velat påpeka att på Selmas tid var sexualitet inte en identitet, som nu. Då vill jag påpeka, att homosex var straffbart liksom sex med djur, att kvinnor inte ansågs ha någon egen sexualitet, och att män därför behövde prostituerade kvinnor!, där de kunde få leva ut sin drift.
Vem vill vifta med sin "identitetsskapande" sexualitet i en sådan förtryckande röra? Jag håller med om att sexuell läggning inte räcker som identitet för en hel människa, men den hela människan kommer inte heller fram om sexualiteten, av vilket slag den vara må, förnekas.

Anonym sa...

hej hbt sossen.
Jag tycker filmen gör Selma rättvisa som visar en sid av henne som vi bara anat tidigare. ska det behöva tas illa upp av hemnnes anhöriga . vi lever nu i 2000talet och hoppas jag ser på ett annat sätt på sexualitet och särskilt enkönad.
blomrabatten