Johan Staël von Holsteins förakt

Idag fascineras jag återigen av Johan Staël von Holstein och hans krönika i Metro. Han är en sossehatare av stora mått mätt. Jämförelser med Åke Greens predikan om homosexualitet som en "cancersvulst" kan med fördel dras. Här kommer två smakprov ur krönikan:
-
Det är fascinerande hur en yrkesgrupp som bankirer i över ett halvår dagligen har fått kallats giriga och mobbats i varenda tidning utan att någon lyft på ögonbrynet, men när jag kallar arbetare för avundsjuka, då jävlar… Men låt oss peta lite i skiten för att se vad vi hittar.
-
I en perfekt marknad hade detta skett blixtsnabbt, men Europa är inte perfekt. Det finns ingen dynamik, ingen sjukdomsinsikt och ingen självkritik och arbetaren är avundsjuk. I stället för att göra en anpassning, kommer vi inom tolv månader att ha låtit facken driva alla i arbetslöshet, folk kommer att slåss på gatorna efter mat. Vi kommer att ha upplopp på gatorna och i vissa länder vinner socialister i några kanske militären. Istället för att anpassa oss och lägga alla pengar på miljöprojekt och tänka framåt och långsiktig, skall vi rädda Volvo och en modell som inte fungerar. Den här gången kommer avundsjukan och bristen på ansvarstagande och respekt för kunnande att driva oss alla i fördärvet. Europa och USA går under och drar hela världen med sig. Våra barn har ingen framtid. Nu är det slut!
-
Johan Staël von Holsteins förakt gentemot arbetare, fackföreningsrörelsen och socialdemokrater är... (ja hur ska jag uttrycka mig) tragikomiskt.
-
Jonas Morian och Johan Sjölander skriver också om samma krönika.
Lyssna gärna på en intervju i SR där Naomi Klein briljerar.
-
(Foto: Realtid)
Dropkick Murphys - Worker's Song

5 kommentarer:

Anonym sa...

Termen "arbetare" är fruktansvärt missvisande som den används av vissa.
I synnerhet om "arbetare" ska kopplas samman med fackföreningar (läs den pinsamma tvångsanslutningen till LO/sossepartiets kaffekassa).

Det märkliga idag är att folk som gärna titulerar sig "arbetare" inte sällan sedan länge parasiterar på allehanda bidragssystem och a-kassa. Hur går ekvationen ihop i skallen där på en sådan sk "arbetare"?
Främsta kriteriet för en "arbetare" måste väl för böfvelen vara att man - ja just det! - arbetar (och därmed är självförsörjande)!

Ebba von Sydows numera klassiska uttalande om att hon ser sig själv som "arbetare" eftersom hon (just det!) alltid arbetat hårt fick en å annan LO-slickare att gå i taket.
Men i sak hade hon ju fullkomligt rätt: en person som arbetar hårt är ju just en "arbetare".

På så vis skulle, om man nu lider av en önskan att behänga sig med allehanda etiketter, en bankdirektör mest stor säkerhet kunna kalla sig för "arbetare" - givet att han/hon arbetar vill säga.

De som däremot inte arbetar hårt utan gör whatever de nu gör hela dagarna, jag de är minsann inte arbetare.
Ergo: en självstämplad sk "arbetare" som är arbetslös och/eller tvångsansluten till LO är på inga sätt automatiskt en arbetare.

Så har ni lärt er nåt idag också. Varsågod!

Alexandra Einerstam sa...

"Då får vi hoppas att polletten föll ned ordentligt den här gången."

"Så har ni lärt er nåt idag också. Varsågod!"

Jag låter dessa kommentarer vara kvar. Jag tar endast bort de grövsta kommentarerna. För om mina meningsmotståndare tar sig tid att läsa mina inlägg OCH kommentera dessa, då anser jag att dessa gjort sig förtjänta av att kommentarerna står kvar.

Nästa gång du kommenterar på min blogg kanske du kan lägga "skriv mig det på näsan"-attityden på hyllan?

Anonym sa...

Anonym har ju många rätt. Det är uppenbart att Socialdemokraterna mer värnar rätten till bidrag framför rätten till arbete. Mona Sahlins lösning på finanskrisen är ett extra barnbidrag till jul. Vilket fantastiskt prov på nytänkande!

Sen ska ni visst köpa Volvo också. Det måste ju kännas trevligt att Mona Sahlin ska besluta vilka bilar som ska tillverkas. Jag antar att den nya modellen är rosa och drivs på luft.

Vi kommer fortsätta att förlora vår industri till låglöneländer. Det är en självklar utveckling, då lönekostnaderna är mycket lägre där. Indiska TaTA lanserar nu en bil som kostar 20 000 kronor att köpa. Dessutom ska den vara bränslesnål. Vi kan helt enkelt inte bygga bilar till dessa låga priser.

Fackföreningsrörelsen kan skrika sig hesa, men det är uppenbart att en nödvändig förändring måste komma till stånd. Förhoppningsvis kommer det inte vara socialdemokrater som initierar denna nödvändiga omställning.

Anonym sa...

Re: Oscar Peterson

Japp! Kan inte riktigt se hur man skulle motivera att en stat ska "tvingas" överta ett privat företag som går uselt?
Det är en rejält kass investering, om vi säger så.
Att ge konstgjord andning till ett privat företag och finansiera detta med skattemedel verkar inte riktigt som sund hantering av slantarna. To say the least.


"Vi kommer fortsätta att förlora vår industri till låglöneländer. Det är en självklar utveckling..."

Självfallet! Skriver under på det.
Om man tyar kan man även kommentera det hela med "den som gapar efter mycket förlorar lätt hela stycket" som en vink till fackföreningsrörelsen. Dessvärre går nog inte den vinken fram.


Och nu är det rast barn!

LeoB sa...

Anonym:

Det verkar som om du tror dig veta. Som om just du inte skulle behöva tänka. Och som om du därför bör undervisa oss andra.

Det är inte alls dumt att du är engagerad, men precis som för alla andra krävs det att du stannar upp och tänker efter - tillsammans med andra som gör samma sak.

De flesta "själklarheter" är troll och tål inte ljuset. Varför inte granska det du själv skrivit och se om det håller?