S- kvinnor + mp + v = sant (Del III)

Igår var jag på ett seminarium som anordnades av S-kvinnor (Nalin Pekgul), miljöpartiet (Esabelle Dingizian) och vänsterpartiet (Josefin Brink). Med på ett hörn fanns även Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar.

Sigfridsson berättade en rad skräckexempel om vårdnadstvister och hur det är att få det så kallade Livspusslet att gå ihop om man är ensamstående förälder. Det är ingen familjepolitik politikern ägnar sig åt sade hon vidare - det är en kärnfamiljspolitik. Betänk då att vart fjärde barn inte växer upp i en kärnfamilj.

Jag skrev flera sidor anteckningar under gårdagens seminarium och om jag skulle förvandla dessa till ett inlägg, skulle det bli ett mycket långt inlägg. Istället avslutar jag med ett tips vi fick av Josefin - Ira Malliks artikel Barnflicka – ett jobb med klass:

Arbetsförmedlingen har gott om annonser där familjer söker barnflickor. Barnflickan ska lämna och hämta på dagis, ta hand om sexmånaders bebisar, läsa läxor på eftermiddagen och dessutom städa och laga mat. Sen kommer pappa eller mamma hem från jobbet strax före läggdags. Som av en tillfällighet bor nästan alla familjer som söker barnflickor på Östermalm, i Täby, Danderyd eller på Lidingö, alltså något av Stockholms mer välbeställda områden. [...]
Om det nu är barnens bästa och barnens rätt till sina föräldrar som moderaterna vill värna borde de i stället satsa på att stoppa avdragsrätten för hushållsnära tjänster. Jag menar, tänk på alla de barn som efter en intensiv dag på förskolan blir hämtade av en 19-årig tjej. Barnflickor saknar ju vanligtvis både pedagogisk utbildning och egen erfarenhet av barn. [...]
Jobbet som barnflicka befinner sig i en juridisk gråzon där både den ”anställda” barnflickan och barnen är utlämnade till ett godtycke som sponsras av statliga skatteavdrag.
Allt det här pratet om ”barnens bästa” handlar egentligen om en helt annan sak: klass. Den övre medelklassens barnflickor framställs som en jämställdhetsåtgärd för den karriärinriktade kärnfamiljen, medan den förskola som så många ensamstående, LO-medlemmar och låginkomsttagare är helt beroende av likställs med misskötsel av barn. Detta är det nya arbetarpartiets barnomsorg. Grattis alla föräldrar.


Mallik har rätt, det är handlar blott och bart om en sak – klass! Den obehagliga underton som högern har i debatten handlar om klass.

S-kvinnor + mp + v = sant

Inga kommentarer: