Vad vill egentligen Postarbetarunionen?

Åsa jobbar som brevbärare och är fackligt aktiv i SEKO. På hennes kontor finns det en person som är ansluten till ST. De flesta brevbärare är anslutna till SEKO. I LO-tidningen läser jag om ytterligare ett fack, som organiserar brevbärare - Postarbetarunionen (PAU).
-
Nu har Almega varslat 14 brevbärare vid postkontoret på Nybrogatan i Stockholm om lockout från julafton till och med den 28 december. På PAU:s hemsida står det följande: Onsdagen den 10 december varslade Postarbetareunionen om strejk för ett tjugotal brevbärare på postens utdelningskontor på Östermalm. Bakgrunden till strejken är en löneförhandling där utdelningschefen inte gått med på brevbärarnas relativt låga krav på lön. Efter 25-30 års anställning som brevbärare ligger en typisk lön fortfarande på runt 20 000 kronor, och att kräva lite mer än en minimihöjning av våra löner är rimligt, men från Postens sida har det varit tvärstopp.
-
Vad vill egentligen Postarbetarunionen med sin strejk? Posten har erbjudit brevbärarna inom PAU samma löneökningar som Sekos medlemmar. Vill PAU ha mer än SEKO-medlemmarna?
-
Till LO-tidningen säger Peter Brännström, chef för brevproduktionen vid Posten: Det har alltid funnits en enorm lojalitet kring jultrafiken bland Postens anställda. Och så ställer sig en liten grupp vid sidan av och säger att ”det där får ni andra klara".
-
Alf Mellström, ordförande för Sekos 22.000 medlemmar vid Posten, säger till samma tidning: Jag tror på den svenska modellen. Den innebär att man har konflikträtt till dess att det finns ett avtal, och sedan tar man ansvar för arbetsfreden.
-
LO-tidningen har försökt få tag i representanter från PAU, men inte lyckats.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fler sådana initiativ med partipolitiskt fristående fack vore en nåd att stilla bedja om...